Peticija protiv Novog Sada na vodi

Projekat uređenje priobalja popularno nazvan „Novi Sad na vodi“ pojedina udruženja i grupe građana, aktivisti, političke stranke, zaštitari prirode i stručnjaci smatraju štetnim iz različitih razloga, a pokrenuto je i potpisivanje peticije protiv njegove izgradnje.

0
70

Kako bi sprečili izgradnju modernog urbanog dela na uštrb Šodroša, divlje oaze prirode, aktivisti i organizacije pokrenuli su razne kampanje protiv ovg projekta.

Jedna od njih je i prikupljanje potpisa građana protiv „Novog Sada na vodi“ koje traje više od mesec dana i do sada je prikupljeno više od 3. 000 potpisa.

Na sajtu „Novi Sad na vodi?Vidi, gari, nemože!“ nalazi se, kako je navela, link putem kojeg građani takođe mogu da potpišu onlajn peticiju.

Idejni nacrt ovog projekta, objašnjava dr Bodroža predviđa pomeranje nasipa 500 metara u korito Dunava čime se ono sužava te postoji, kako je navela, realna opasnost da pre ili kasnije nasip bude probijen, što može dovesti do ekstremno velikih poplava.

Treći razlog, navodi dr Bodroža jeste i to da je ovaj projekat, kako je rekla, sumnjivog porekla i da će više koristi doneti investitorima nego zajednici. Ona je napomenula i da, pored potpisivanja peticije koja je u toku, aktivisti i organizacije koje se zalažu protiv izgradnje Novog Sada na vodi pripremaju i naredni korak koji podrazumeva obraćanja, odnosno slanje dopisa referentnim međunarodmim institucijama koje se bave plovnim tokom Dunava kao i ambasadama podunavskih zemalja jer ovaj projekat, prema njenim rečima, utiče i na plovnost Dunava pa sde tiče i interesa svih zemalja kroz koje Dunav protiče.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.