Peternekove fotografije trenutka

VIDEO K9; Zrenjanincima je u petak predstavljena izložba umetničke fotografije Tomislava Peterneka, u organizaciji Udruženja „Bagljaškult“ i Fotografskog dokumentacionog centra.

164

Osamdesetsedmogodišnji fotograf Tomislav Peternek, koji se fotografijom bavi od 1954. godine i koji je svojim radovima našu zemlju spojio sa svetskom umetnošću, obeležio je drugu polovinu XX i početak XXI veka.

On fotografiše ljude, njihove portrete i svakodnevnicu, rat… Bavi se primenjenom fotografijom, modnom fotografijom, snima pod vodom i kako i sam kaže „Ja fotografišem sve, svuda i uvek“.

Na izložbi otvorenoj u Mesnoj zajednici „Veljko Vlahović“ predstavljeni su njegovi najznačajniji radovi nastali od samog početka bavljenja fotografijom pa do danas, radovi nastali ne samo u različitom vremenskom periodu nego i na različitim mestima i u različitim situacijama.

Izložbu su organizovali Udruženje „Bagljaškult“ i Fotografski dokumentacioni centar. Na otvaranju je na klaviru muzicirala Eržika Britka-Lajher, poeziju je govorila Branka Jajić, a o samom umetniku i njegovim delima govorila je Jasmina Tutorov.

Tomislav Peternek otvorio je treću izložbu u našem gradu, a pored toga prisustvoao je brojnim radionicama i predavanjima, a bio je prisutan i na ovogodišnjoj Fotografskoj koloniji održanoj u našem gradu, na kojoj je najavljena mogućnost osnivanja Muzeja fotografije što ga izuzetno raduje.

Peternek je inače dobitnik tri nagrade za životno delo, Nacionalnog centra za fotografiju, Udruženja novinara Srbije i od pre mesec dana Foto saveza Srbije. (Prilog KTV Zrenjanin)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.