Peternekove fotografije trenutka

VIDEO K9; Zrenjanincima je u petak predstavljena izložba umetničke fotografije Tomislava Peterneka, u organizaciji Udruženja „Bagljaškult“ i Fotografskog dokumentacionog centra.

0
219

Osamdesetsedmogodišnji fotograf Tomislav Peternek, koji se fotografijom bavi od 1954. godine i koji je svojim radovima našu zemlju spojio sa svetskom umetnošću, obeležio je drugu polovinu XX i početak XXI veka.

On fotografiše ljude, njihove portrete i svakodnevnicu, rat… Bavi se primenjenom fotografijom, modnom fotografijom, snima pod vodom i kako i sam kaže „Ja fotografišem sve, svuda i uvek“.

Na izložbi otvorenoj u Mesnoj zajednici „Veljko Vlahović“ predstavljeni su njegovi najznačajniji radovi nastali od samog početka bavljenja fotografijom pa do danas, radovi nastali ne samo u različitom vremenskom periodu nego i na različitim mestima i u različitim situacijama.

Izložbu su organizovali Udruženje „Bagljaškult“ i Fotografski dokumentacioni centar. Na otvaranju je na klaviru muzicirala Eržika Britka-Lajher, poeziju je govorila Branka Jajić, a o samom umetniku i njegovim delima govorila je Jasmina Tutorov.

Tomislav Peternek otvorio je treću izložbu u našem gradu, a pored toga prisustvoao je brojnim radionicama i predavanjima, a bio je prisutan i na ovogodišnjoj Fotografskoj koloniji održanoj u našem gradu, na kojoj je najavljena mogućnost osnivanja Muzeja fotografije što ga izuzetno raduje.

Peternek je inače dobitnik tri nagrade za životno delo, Nacionalnog centra za fotografiju, Udruženja novinara Srbije i od pre mesec dana Foto saveza Srbije. (Prilog KTV Zrenjanin)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.