Petarde i vatrometi plaše ljubimce

VIDEO K9: Vreme novogodišnjih praznika uvek se vezuje i za petarde i vatromete, koji naročito negativno utiču na kućne ljubimce, pogotovo ako su u pitanju ptice, psi ili mačke. Evo nekoliko saveta kako da vaš ljubimac što lakše prebrodi ovu stresnu situaciju.

0
504

Tokom novogodišnjih i božićnih praznika, kada je povećana upotreba petardi i vatrometa, svoje kućne ljubimce ne treba izvoditi na trgove i ulice gde, osim što mogu da oštete slušni aparat, sitne životinje mogu da dožive i veliki stres i pretrpe veliki strah.

Najbolje bi bilo, ukoliko je to moguće, ljubimca navikavati na ovakve situacije u od najranijeg uzrasta, rekao je za Kanal 9 Aleksandar Bursać, direktor JKP Zoohigijena i vetarina.

“U koliko petarda eksplodira u njegovoj blizini, najbolje bi bilo da vašeg ljubimca pokušate da zainteresujete za nešto drugo ili, ako ništa drugo, da bar oseti da ste tu”, kazao je Bursać. 

Ukoliko ljubimci ispoljavaju strah od petardi, najbolje bi bilo da vlasnici pasa ne pokušavaju kaznenim merama da ga smire, kaže Bursać.

“Treba mu zaista pružiti podršku u tim trenucima i pokušati smiriti ga, naravno. Ukoliko već imate kućnog ljubimca koji već ima strah od praska petarde, u svakom slučaju se možete okrenuti ishrani kućnog ljubimca kao jednog od modaliteta”, naveo je on. 

Mogu se koristiti i dopune ishrani koje mogu da podstaknu lučenje hormona, odnosno seratonina – hormona sreće. Bursać kaže da ima više proizvođača ove ishrane, ali svakako treba konsultovati veterinara.

Dozvoljena je i upotreba sedativa, ali ne onih koje koriste ljudi, savetuje Bursać.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.