Pet godina Javnobeležničke komore

VIDEO K9: Proteklog vikenda javni beležnici obeležili su svoj prvi mini jubilej, pet godina postojanja Javnobeležničke komore.

178

Pre pet godinsa javni beležnici su, kao nova pravosudna profesija, uvedeni u pravosudni sistem Republike Srbije i za to vreme uspeli su da opravsaju svoje postojanje, istaknuto je na svečanoj akademiji “Pet godina od uspostavljanja javnog beležništva u Srbiji” kojom je obeležen ovaj mini-jubilej.

“Ono što nas u narednom periodu očekuje je i dalje razvoj pravosudnog informacionog sistema. Bićete povezani i sa registrom javnih izvršitelja što će omogućiti da imate uvid da li se neka nepokretnost nalazi u postupku izvršenja ili obezbeđenja kako bi se sprečila prodaja takve nepokretnosti s obzirom da izmene i dopune Zakona o izvršenju počinju da se primenjuju od 1. januara sledeće godine. To znači da do kraja godine nas očekuje povezivanje na ovaj registar. Ovu priliku ću takođe iskoristiti da vam se zahvalim na tome što je Srbija nakon godinu dana skinuta sa sive liste FATF-a što je pokazalo da je vlada Republike Srbije itekako opredeljena i za borbu protiv pranja novca i za borbu protiv terorizma, a vaša uloga je tu itekako prepoznata “, rekla je tom prilikom Nela Kuburović, ministarka pravde.

Zahvaljujući dobrom radu, kako kaže Kuburović, za manje od dve godine Javnobeležnička komora Srbije postala je član Međunarodne unije notara, a za nešto manje od tri godine dobila je i status posmatrača u Savetu notara Evropske Unije. Veliki izazov za javne beležnike je, čulo se na skupu, primena Zakona o zaštiti podataka o ličnosti čija je primena počela u avgustu ove godine.

Za pet godina postojanja urađeno je više od 8 miliona i 160 hiljada poslova iz njihove nadležnosti, od čega najveći broj čine javnobeležničke overe, a povećan je i broj poverenih ostavinskih poslova.

“U ovom trenutku imamo 198 javnobeležničkih kancelarija širom Srbije u kojima je pored 198 beležnika zaposleno još 1 226 osoba, među kojima je 69 javnobeležničkih pomoćnika, 90 javnobeležničkih saradnika, 450 pripravnika i 618 osoba koje obavljaju administrativne poslove. Još nemamo popunjena sva javnobeležnička mesta, a jedan od razloga je i 30 procenata, naime izdvajanja 30 procenata na ime doprinosa za poboljšanje pravosudnog položaja zaposlenih koji u manjim mestima čini ovaj posao neodrživim”, naveo je Srbislav Cvejić, predsednik Javnobeležničke komore.

Javni beležnici su sada elektronski povezani sa radom drugih državnih organa što im ubrzava i olakšava rad, dodala je ministarka pravde, a građani kod njih mogu da obave kompletan pravni posao kada je u pitanju kupoprodaja nepokretnosti i upis u katastar.

Zahvaljujući radu javnih beležnika izbegnute su duple prodaje nepokretnosti i višestruko smanjen broj sudskih postupka povodom sporova iz ugovornih odnosa, rekla je Kuburović i poručila da će Ministarstvo pravde podržati javnobeležničku delatnost kroz unapređenje normativnog okvira i organizovanje javnobeležničkih ispita.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.