Pet godina Centra za smeštaj i usvojenje Novi Sad

VIDEO K9: Centar za porodični smeštaj i usvojenje već pet godina uspešno deluje u Dečjem selu u Sremskoj Kamenici. Povodom ovog malog jubileja, u Centru je održan radni sastanak s s čelnicima Pokrajinske vlade koja je osnvač ove ustanove socijalne zaštite.

289

Petogodišnjica rada Centra za porodični smeštaj i usvojenje, kako je istaknuto na sastanku, prilika je za posetu i podršku ovoj ustanovi u programima koje razvija u oblasti zaštite dece i omladine bez adekvatnog roditeljskog staranja.

“Mi ćemo, nadam se ove godine, započeti izgradnju novog objekta na Novom naselju gde će biti smešten Centar za porodični smeštaj i usvojenje Novi Sad. Ovo je veoma odgovorna oblast u kojoj ne može i ne sme biti greške”, rekao je Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade.

Do kraja godine će, prema rečima Mirovića, biti otvoren još jedan centar u Subotici, a do 2020. i u Pančevu, čime bi bila zaokružena institucionalna podrška pre svega hraniteljskim porodicama i deci bez adekvatnog roditeljskog staranja u Vojvodini.

“Organizovali smo radni sastanak, porazgovarali o jako važnim temama, pre svega o podsticanju Centra za porodični smeštaj i usvojenje na dalji razvoj, na nova zapošljavanja i obezbeđivanje novog prostora. Pokazali smo naše nove prostorije koje privremeno koristimo i koji će služiti za kontakte bioloških porodica i hraniteljskih porodica i, naravno, za rad sa decom na vrlo konkretnom nivou, kada savetnici imaju potrebu da porazgovaraju sa decom. Sada imamo i taj prostor za neke intimne razgovore, kontakte, za podršku hranitelkima i deci i nadam se da ćemo u ovom pravcu dalje nastaviti”, navela je Ivana Koprivica, direktorka ovog Centra.

Pomenimo i da se u Srbiji trenutno nalazi oko 6.000 dece u sistemu socijalne zaštite, od kojih je 3.000 na teritoriji AP Vojvodine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.