Pesnik utopljenih duša

VIDEO K9: Ove godine navršava se 100 godina od smrti jednog od najvećih srpskih pesnika 20. veka, Vladislava Petkovića Disa. Srpsko bibliofilsko društvo u njegovu čast priredilo je izložbu pod nazivom "...Meni nije dano... - Lepota tužnog pesnika".

0
615

Vladislav Petković Dis rođen u selu Zablaća kod Čačka 1880. godine. Promenio je mnogo raznorodnih poslova, ali siromaštvo ga je pratilo od detinjstva do smrti.

Sam je štampao sve svoje zbirke pesama. Dis je po mnogo čemu poseban u našem pesništvu, po životu, po obrazovanju, po simbolici životne sudbine i po samoj poeziji koja je protkana mistikom i teškim emocijama.

“Na samoj izložbi vidimo i u naravno prvim izdanjima, jer je o bibliofilima reč, njegove jedine dve pesničke knjige koje su za života objavljene, pa nije čudo što je akademik Predrag Palavestra zapisao da je Vladislav Petković Dis sa malim opusom, sa malim brojem pesama, postao u recepciji pre svega njegovih, ali i naših savremenika veliki pesnik. Svetislav Stefanović, ratni predsednik Srpske književne zadruge za vreme Drugog svetskog rata, o ovom našem pesniku je zapisao i sledeće: “I da nije ništa drugo napisao, do njegovu znamenitu pesmu “Nirvana”, on bi mogao sa ponosom da ponese ime pesnika”, rekao je Dragan Kojić, direktor Gradske biblioteke u Novom Sadu.

Dis je bio prosečan učenik, ali sa natprosečnim pesničkim talentom. Sreća ga nije pratila još od neuspelih pokušaja da položi maturu. Posle drugog neuspelog pokušaja, on je predsednika komisije pozvao na čast rečima: „Dozvolite da popijemo po čašu piva. Ja se ne ljutim, pravedno ste me oborili. Ali to nas ne čini neprijateljima. Ja čašćavam…”.

“Uopšte, poezija i u bibliotekama se, prema nekim statistikama, nedovoljno čita. Međutim, ta tragična sudbina Vladislava Petkovića Disa je vrlo inspirativna za mlade generacije. To je pesnik snažne recepcije i refleksije. Pomenimo njegovu pesmu “Tamnica” ili “Naši dani”, uz ovu već pomenutu “Nirvanu”. Možda čitanjem upravo tih Disovih stihova, potencijalni čitaoci poezije će je i zavoleti”, istakao je Kojić.

Za vreme Prvog svetskog rata Dis je preživeo povlačenje preko Albanije, odakle je prebačen na Krf, a zatim transportovan u Francusku gde je napisao svoju poslednju zbirku pesama Nedovršene pesme. Pri povratku u Grčku, brod na kome je plovio potopila nemačka podmornica kod Krfa.

Iako je živeo samo 37 godina, Dis je napisao neke od najlepših pesama u srpskoj književnosti. Njegove najpoznatije i umetnički najvrednije pesme su “Tamnica”, “Možda spava”, “Nirvana” i “Među svojima”.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.