Perišiću 3 godine zatvora

VIDEO K9: Nekadašnji načelnik Generalštaba, penzionisani general Momčilo Perišić osuđen je danas u Višem sudu u Beogradu na tri godine zatvora zbog špijunaže.

0
17

Viši sud u Beogradu danas je objavio presudu kojom je nekadašnji načelnik Generalštaba, penzionisani general Momčilo Perišić osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 3  godine zbog špijunaže, odnosno odavanja tajnih podataka američkom obaveštajcu.

Sud je proglasio krivima i Miodraga Sekulića i Vladana Vlajkovića zbog odavanje vojne tajne i osudio ih na po godinu i po zatvorske kazne. Protiv ove presude osuđeni imaju pravo žalbe Apelacionom sudu u Beogradu.

Ovo je prva prvostepena presuda u ovom slučaju, nakon više od 18 godina od pokretanja postupka. Sud je javnost isključio na početku suđenja na zahtev tužilaštva, radi čuvanja tajnosti podataka, iako se odbrana optuženih tome protivila.

Postupak za “špijunsku aferu” pokrenulo je nekadašnje vojno pravosuđe u martu 2002. godine, ali se Perišić tada pozvao na poslanički imunitet.

Postupak je ponovo aktiviran 2004, ali je već naredne godine prekinut zbog Perišićevog odlaska u Haški tribunal, gde mu je suđeno za ratne zločine, što je okončano 2013. oslobađajućom presudom.

Postupak za špijunažu je ponovo aktiviran 2014. godine.

Perišić je uhapšen 14. marta 2002. u restoranu na periferiji Beograda, pod sumnjom za odavanje poverljivih informacija američkom obaveštajcu Džonu Nejboru, koji se tada pozvao na diplomatski imunitet.

Postupak je prvobitno vođen pred vojnim pravosuđem, koje je u međuvremenu ukinuto i sada je pred krivičnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.