“Pepeljuga” otvara opersku sezonu u SNP-u

VIDEO K9: Premijerom komične opere ,,Pepeljuga'', u sredu, 26. septembra, na sceni ,,Jovan Đorđević'' biće otvorena operska sezona u Srpskom narodnom pozorištu.

647

Nakon Seviljskog berberina, na repertuaru SNP-a će biti izvedeno još jedno Rosinijevo delo, komična opera u dva čina ,,Pepeljuga”, čijom će premijerom biti obeleženo 150. godina od kompozitorove smrti.

“Pepeljuga” je uz ,,Seviljskog berberina” koji se već dugo i uspešno igra na ovim prostorima još jedna od Rosinijevih predstava koje imaju neku istoriju. U Narodnom pozorištu u Beogradu je postavljena još davne 1998. godine, a ovde publika će imati priliku da gleda jedan potpuno novi pogled na tu istu veselu i preslatku temu, jedno lagano i opušteno veče za sve uzraste”, rekao je Vladimir Andrić, glumac SNP-a.

U zanimljivom režijskom viđenju kroz kino-objektiv, uz elemente komedije del arte, opera ,,Pepeljuga” je, kako kažu u SNP-u, novo repertoarsko osveženje. Prema rečima jednog od glumaca koji tumači ulogu Dandinija, Rosini se ”igrao” scenariom za ,,Pepeljugu”.

“Na početku, princ koji dolazi da traži svoju ljubav, ne dolazi kao princ, nego se presvuče, tajno u svog sobara, a njegov sobar dobije priliku da na par dana bude princ, što svaki moj kolega na svetu jako dobro koristi za mnogo zafrkavanja na sceni, za sve moguće vragolije tog tipa, imate priliku da budete princ na dva dana, zbog toga je ova uloga izuzetno lepa i pobira simpatije publike”, naveo je Andrić.

Dirigent ove komične opere je Đanluka Marčano, reditelj, Marko Puči Katena, gost iz Italije, a libreto je napisao italijanski pisac i pesnik Jakopo Fereti.

Đoakino Rosini je sa ,,Pepeljugom” doživeo veliki svetski uspeh upravo zbog spoja tople priče sa prekrasnom muzikom, ističu iz SNP.

Opera, zasnovana na istoimenoj bajci, privlači pažnju publike i zbog bezvremenske teme koju čini pobeda dobra nad zlom.

“Čujte, bajke su, znači svaka bajka mora lepo da se završi, jeste tu Rosini malo zapaprio jer nisu tipični zapleti kako to dečica zamišljaju i predstava nije u pravom smislu dečija”, istakao je Andrić.

Rosinijeva ,,Pepeljuga” u dva čina, naći će se u sredu po prvi put na sceni ,,Jovan Đorđević” od 19 časova, a njome će biti i zvanično otvorena operska sezona u SNP-u.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.