Penzioneri zahtevaju povraćaj penzija

VIDEO K9: Sve veći broj penzionera nalazi se na ivici egzistencije, a petina njih u Srbiji ima od sedam do deset evra dnevno za sve troškove, pokazuju poslednja istraživanja. U novosadskom Udruženju sindikata penzionera kažu da su pokrenuli postupak pred Ustavnim sudom da se penzinerima vrate penzije koje su im, kako navode, protivzakonito oduzete. Smatraju da Vlada ima mogućnosti da to realizuje, naročito posle dobrih ocena MMF-a i najave da će BDP u Srbiji za ovu godinu porasti sa 1,8 na 2,5 odsto.

1075

Vladinim merama štednje, kako su rekli, oštećeno je preko 700.000 penzionera u Srbiji. Penzioneri smatraju da su se mere štednje mogle sprovesti na drugačiji način, a ne da čitava reforma bude u smanjenju penzija, zbog čega je kako navode, opao životni standard najstarije populacije u Srbiji.

U Udruženju sindikata penzionera Novog Sada kažu da su podržali protest Udruženja sindikata penzionera Srbije koje je podnelo zahtev da se penzionerima vrate penzije i da se precizno utvrdi datum od kada će se ta odluka primenjivati.

“Zahtevi su da se penzije, koje su, po nama, na nezakonit način oduzete, vrate ljudima i da se objasni da tu nije reč o povećanju penzija, kao što Vlada već dva puta izlazi, evo i posle ovog najnovijeg sastanka sa MMF-om, već je to vraćanje nezasluženo i nezakonito oduzetih penzija”, kazao je Boško Barišić, predsednik Udruženja sindikata penzionera Novi Sad.

Kako je naveo, njom su oštećeni ne samo penzioneri koji imaju penzije preko 25.000 dinara nego i oni koji imaju veoma male penzije. Ističe i da ne treba zaboraviti da većina penzionera izdržava članove svojih porodica koji ne mogu da pronađu posao. Naglašava i da Vlada više od dve godine nije uradila nivelaciju penzija, kako je to prvobitno bilo najavljivano.

“Penzioneri bi bili uvek da izađu u susret. Međutim, problem je odnos države gde se smatra da je penzija od 40.000 dinara, koja je iznad proseka, visoka penzija i da im treba oduzeti iznad 25 odsto. Mislim da je to nepošteno bilo prema penzionerima. Ako svi volimo našu zemlju i treba da damo doprinos, onda da smo rekli 10 odsto, pa neka bude svima 10 odsto i posle određenog vremena ćemo ograničiti to smanjenje, što sada nije slučaj”, naveo je Barišić.

Barišić podseća da su prava penzionera zagarantovana Ustavom i da je u ovom slučaju došlo do kršenja njihovih prava. Dodaje i da je Udruženje pokrenulo postupak pred Ustavnim sudom još pre četiri meseca, ali da nema povratnih informacija. Kako kaže, ukoliko odluka suda bude na štetu penzionera, ovaj slučaj naćiće se pred Međunarodnim sudom u Strazburu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.