Penzioneri u borbi za otete penzije

VIDEO K9: Do sada je, prema procenama udruženja penzionera koji su organizovali podnošenje tužbi i saradnju sa advokatskim kancelarijama, podneto više od 50.000 tužbi protiv države zbog nezakonitog umanjenja penzija. S obzirom na prve sudske presude, država bi, međutim mogla da bude suočena sa stotinama hiljada ovih tužbi, što od penzipnera, što od njihovih naslednika.

0
278

50.000 tužbi protiv države penzionera kojima je zakonom od 2014. godine umanjena penzija, potencijalno bi moglo da naraste i do cifre veće od 700.000, nakon vesti o prvim pozitivnim presudama u ovim slučajevima.

Kako bi eventualno zastarevanje bilo sprečeno, iz udruženja penzionera poručuju , kako prenose pojedini mediji, svojim članovima da je tužbe potrebno podneti što pre.

Jedan od advokata Udruženja sindikata penzionera Srbije Zorica Tršić, prema pisanju portala Danas, objasnila je oni u tužbama ne osporavaju Zakon o umanjenju penzija, već to što je deo penzija konfiskovan bez rešenja PIO fonda, a što je, prema njenim rečima, napravilo odličan posao advokatima.

Udruženje sindikata penzionera Srbije besplatno zastupa korisnike, koji jedino moraju da plate takse koje zavise od vrednosti spora, odnosno iznosa penzije koji je umanjen, a kreću se od 3.000 do 13.000 dinara.

Prema rečima advokatice Tršić, prilikom ulaženja u sudski proces plaća se taksa na tužbu, pa zatim taksa na presudu. Ako je presuda negativna, plaća se i taksa na žalbu i na kraju taksa na odluku Višeg suda. Takse se, inače, po zakonu mogu platiti i u više rata.

Naslednici preminulih penzionera kojima je umanjena penzija u prethodne četiri godine, a kako se procenjuje njih je bilo oko 150.000, takođe mogu da unesu to pravo u rešenje o ostavinskom postupku i na osnovu toga podnesu tužbu za naknadu.

Dokumenta koja klijent treba da pripremi za advokatsku kancelariju su po dve kopije lične karte i rešenja o penzionisanju. Potreban je i penzioni ček iz poslednjeg meseca smanjivanja penzije, odnosno iz septembra ili oktobra 2018. godine, uverenje-potvrda o načinu isplate penzije dostavljeno od fonda PIO (ako ih ima), kopija zahteva Fondu PIO za izdavanje Rešenja o isplati neisplaćenih delova penzije po Zakonu o privremenom uređivanju načina isplate penzija, kao i rešenje filijale ili direkcije Fonda PIO kao odgovor na podneti Zahtev (ako ga ima).

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.