Penzioneri i mladi u zajedničkom projektu

VIDEO K9: Projekat pod nazivom "Razvijanje međugeneracijske saradnje i solidarnosti", spaja penzionere i decu bez roditeljskog staranja. Tokom trajanja projekta oni će učestvovati u brojnim radionicama koje će pomoći da se prevaziđu predrasude i stereotipi.

0
702

Ovaj projekat je interesantan po tome što ga sprovodi Udruženje penzionera grada Novog Sada i Centar za porodični smeštaj i usvojenje dece.

Projekat je podržalo Ministarstvo za socijalna pitanja u iznosu od 875 hiljada dinara i trajaće godinu dana.

“S obzirom da je ova godina i proglašena godinom međugeneracijske saradnje, posebno nam je zadovoljstvo da imamo ove dve ciljne grupe zajedno i da pokažemo javnosti da se ta solidarnost, ljubav, pažnja, poštovanje prema starijima, nije baš tako…nije da ona ne postoji, nije čak ni zaboravljena, nije ni zapostavlljena, nego prosto malo se o njoj priča i malo mediji o tome govore”, rekla je Dragica Zelenbaba, koordinatorka projekta.

Projekat omogućava penzionerima da svakodnevno rade i sarađuju sa mladim ljudima. Karakteristično je to što su projektom obuhvaćena deca u hraniteljskim porodicama, a penzionerima se pruža mogućnost da vide kako oni žive i šta to tačno znači.

“Specifičnost je što su naša deca u porodičnom smeštaju, znači deca su u hraniteljstvu. Njima će ovo biti, da tako kažem novi okvir, novi pristup koji će moći da upoznaju u saradnji sa starim ljudima da vide kako to starije osobe provode svoje slobodno vreme, šta je to što ih interesuje, šta jeto gde im mladi ljudi mogu pomoći”, navela je Ivana Koprivica, direktorka Centra za porodični smeštaj i usvojenje.

Radionice u kojima će učestvovati penzioneri i deca su inovativno koncipirane. Aktivnosti će omogućiti da i jedni i drugi provode svoje slobodno vreme na aktivan i struktuiran način. Radionice uključuju i likovne i dramske sekcije.

“Predvideli smo radionice koje su edukativnog tipa gde bi naša deca, deca na porodičnom smeštaju, starija od deset godina, pružila podršku članovima Udruženja u savladavanju modernih tehnologija, dakle mobilnih telefona, kompjutera i sve ono što danas mlađi znaju bolje nego stariji i odrasli”, istakla je Jelena Mirić, savetnica za hraniteljstvo.

Projektom je predviđeno i približavanje i upoznavanje javnosti sa hraniteljstvom kao i povećanje inkluzije starijih sugrađana u društvo.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.