Pentagon neće uništiti kinesku raketu koja nekontrolisano pada na Zemlju

Čelnik Pentagona Lojd Austin rekao je da neće uništiti kinesku raketu koju je trebalo vratiti u atmosferu, indirektno kritikujući Peking zbog gubitka kontrole.

0
8

“Prema poslednjim procenama koje sam video, povratak je planiran za 8. ili 9. maja”, rekao je američki ministar odbrane na konferenciji za novinare.

“Za sada ne planiramo da uništimo raketu. Nadamo se da će pasti tamo gde nikome neće nauditi, u okean ili neko slično mesto”, dodao je on.

Kina je prošle nedelje lansirala prvi od tri modula svoje svemirske stanice CSS raketom Long Marč 5B.

Raketa bi ovih dana trebalo da sleti na Zemlju, i niko ne zna gde.

Nakon odvajanja svemirskog modula, bacač je počeo da kruži oko Zemlje u nepravilnoj putanji, polako gubeći visinu, što zapravo onemogućava predviđanje bilo kog mesta ulaska u atmosferu, a time i mesta njenog pada.

Moguće je da će se raspasti u atmosferi i za sobom ostaviti samo ostatke. Ako ostane netaknuta, velika je šansa da padne u more jer voda čini 70 posto planete.

Austin je, bez direktnog imenovanja kineskih vlasti, nagovestio da lansiranje kineske rakete nije planirano dovoljno precizno.

“To svedoči o tome da oni među nama koji deluju u svemiru moraju ili bi trebalo da delujemo sigurno i promišljeno i da sve ovo uzmu u obzir prilikom planiranja operacije”, dodao je on.

Ovo nije prvi put da je Kina izgubila kontrolu nad svemirskim brodom po povratku na Zemlju.

U aprilu 2018. godine svemirska laboratorija Tiangong-1 se raspala dok je prolazila kroz atmosferu. Kineske vlasti su tada porekle da su izgubile kontrolu.

Direktor „Roskosmosa“ Dmitrij Rogozin objavio je na svom kanalu na Telegramu mapu mogućeg područja pada dela kineske rakete-nosača „CZ 5B“.

„Roskosmos“ smatra da bi stepen rakete mogao da padne na Zemlju 8. maja. Prema objavljenoj mapi, ona definitivno neće pasti na teritoriju Rusije. Međutim, u moguću zonu pada ušli su Vašington, Rim, Madrid, Peking, Tokio i sve južnije, uključujući čitavu teritoriju Afrike i Australije i veći deo Južne Amerike.

Prethodno je objavljeno da je ova raketa lansirala u orbitu osnovni blok buduće kineske modularne svemirske stanice. Sada je raketa od 18 tona započela nekontrolisani pad na Zemlju. Stručnjaci Pentagona rekli su da nisu sigurni da će se objekat raspasti u gustim slojevima atmosfere. (Agencije, B92)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.