Penali jeftiniji od društvene odgovornosti

VIDEO K9: Buduće mere podrške socijalnom preduzetništvu kod nas teme su okruglog stola koji je danas održan u Novom Sadu.

0
45

“Podsticaji za razvoj socijalnog preduzetništva posle usvajanja Zakona o socijalnom preduzetništvu”, naziv je okruglog stola održanog danas u Novom Sadu.

Zakonom o socijalnom preduzetništvu, koji je usvojen 4. februra prošle godine, definisani su uslovi koji moraju biti ispunjeni da bi privredni subjekt stekao status socijalnog preduzeća.

Pokrajina je, prema rečima Branka Ćurčića, potpredsednika Pokrajinske vlade, lokalne samouprave na svojoj teritoriji na vreme upoznala sa svim mogućnostima koje ovaj zakonom pruža privrednicima u oblasti socijalne ekonomije.

Predstavnici Gradske uprave za privredu Novog Sada predstavili su na ovom skupu buduće mere koje će preduzeti u ovoj oblasti, a koje se odnose na podršku socijalno-ekonomskoj inkluziji sugrađana koji pokušavaju da preko socijalnog preduzetništva osnuju svoja preduzeća i bave se na ovakav način preduzetništvom, rekao je Saša Milinović, v.d. načelnika ove gradske uprave.

Okrugli sto u Novom sadu organizovao je Kabinet potpredsednika Pokrajinske vlade u saradnji sa Privrednom komorom Vojvodine i Koalicijom za razvoj solidarne ekonomije iz Beograda sa ciljem da ustanove kakve mere je potrebno preduzeti kako bi socijalno preduzetništvo bolje funkcionisalo.

Mnogim kompanijama je, na žalost, lakše da plate penal nego da zaposle radnike iz teže zapošljivih kategorija, što bi moralo da se promeni, rekla je Danijela Maletić, članica Saveta za socijalno preduzetništvo Srbije.

Veliki prostor za jačanje socijalnog preduzetništva, ali i povećanje broja društveno odgovornih kompanija, kako je navela, doneće odredbe koje je donela Evropska unija prema kojima će, od 2027. godine, svi oni koji uzimaju sredstva iz njenih fondova obavezno morati da dokažu društvenu odgovornost po pitanju osnova po kojima ta sredstva uzimaju.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.