Pelikani na Dunavu

VIDEO K9: Jedna od najugroženijih ptica na svetu, pelikani, ovih dana su posetili naše reke. Na društvenim mrežama osvanule su brojne fotografije i snimci ovih retkih ptice koje su izgleda našele utočište na na Dunavu.

438

Druga reka po veličini u Evropi, odmah posle Volge, naš lepi plavi Dunav, postao je, izgleda prava oaza za ptice.

Pored labudova, sivih čaplji i pataka, počeli su da pristižu i pelikani. Pelikan je jedna od najugroženijih vrsta ptica, koja je odnedavno svoje utočište našla kod Mihajlovca, gde se nisu krili od kamera i fotoaparata.

“Kod Mihajlovca je bilo najveće jato koje je u jednom trenutnuku brojalo 23 primerka. Mi smo ukupno prebrojali tih dana krajem, januara, 33 primerka na Dunavu, negde na potezu od Valjuge do ušća Timoka, to je nekih 4o kilometara toka. Oni su raštrkani i uglavnom se nalaze uz neka sela. Tako je kod sela Mihajlovc bilo 23 primerka u jednom momentu”, rekao je ornitolog Draženko Rajković.

Rajković navodi da su pre dve godine na Dunavu primećena dva primerka kudravog pelikana, koji su, međutim oni su ostali neopaženi u očima šire javnosti.

“Sve češće ćemo imati pelikane na Dunavu i na svim našim vodama, jer okolne zemlje poput Bugarske i Grčke i Crne Gore u skorije vreme rade vrlo ozbiljne programe naseljavanja odnosno vraćanja pelikana na nekadašnja staništa postavljanjem veštački ostrva, čuvanjem tih rezervata i tako dalje, tako da broj pelikana raste u okruženju i onda je očekivano da pojedine grupe ili pojedinačne pticu dođu i u Srbiju”, kazao je Rajković.

Prema njegovim rečima, pelikani su indikatori staništa gde ima dosta slatkovodne ribe u plitkim vodama. Na mestima gde se oni pojavljuju, verovatno su dobra mrestilišta sa velikim količinama ribe, što govori da su ta staništa dobro očuvana. Evo šta je neophodno da bi ove ptice sačuvali na našim vodama:

“Sasvim je dovoljno, oni su već sami odabrali to mesto, to stanište im je povoljno, ima dovoljno količine hrane, bezbedni su što se tiče predatora. Jedino šta treba da radimo je da ih ne uznemiravamo, da ih ne teramo čamcima, da ih ne plašimo, da ne bacamo petarde u blizini, da smanjimo nivo buke”, naveo je Rajković.

Kudravi pelikan koji je stanište našao na Dunavu je najveći u svojoj vrsti. Poznat je kao dobar letač, odličan plivač i vrstan ribolovac. Kljun mu je nešto duži od pola metra, ispod kojeg visi kesa koja je jedinstvena u ptičijem svetu i za koju se veruje da služi za čuvanje zalihe ulovljene hrane.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.