Pecaroši na odmoru

VIDEO K9: Vreme za ribolov nije baš naklonjeno pecarošima. Pojedine ribe "rade" dok druge treba da se mreste. U Ribolovačkom savezu Vojvodine savetuju pecarošima da ne love grabljivice koje se spremaju za mrest, a da loše vreme iskoriste za održavanje ribolovačkog pribora.

0
305

Dunav je visok i hladan, a riba se povukla, iako su grabljivicei dalje aktivne. Međutim, štuka i smuđ su puni ikre i trebalo bi ih ostaviti da se izmreste, kako bi obogatili naše reke njihovim podmlatkom, kaže Dušan Jovanović, predsednik Ribolovačkog saveza Vojvodine.

“Vreme nam baš nije naklonjeno za ribolov, moglo bi da se iskoristi za promenu najlona, čišćenje ribolovačkog pribora, za podmazivanje mašinica, otklanjanje kvarova koje smo tokom sezone napravili na našem priboru”, navodi Jovanović.

Za one pecaroše koji ipak dan ne mogu da zamisle bez pecaljke, još uvek ima mesta i ribe koje mogu loviti.

“Možemo na keju naći ukrtoženu belu ribu koja će se mrestiti u aprili ili maju i ko ne može da izdrži bez ribolova može da izađe na vodu. Babuška koja nije ni u kakvom ograničenju”, kazao je Jovanović.

Loše vreme, kako je naveo, ne smeta ni ribokradicama koje, bez obzira što je prošlo vreme posta, ne odustaju od ulova. Stoga ribočivarske ekipe revnosno obilaze teren i kontrolišu vode.

“Odlično poznajemo ponašanje tih ribokradica. Nažalost nemamo saradnju sudija u najvećem broju slučajeva, koje bi trebalo da donesu adekvatne kazne. I zakonodavac nije normalno postupio kada je propisao visinu kazne od pet do 150 hiljada”, rekao je  Jovanović.

Jovanović ističe da ribokradice stimulišu i niske propisane kazne, a privredne ribolovce pozvao da kupe ovogodišnje dozvole prenovog izlaska na vodu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.