Pecanje – oaza mira i za žene

VIDEO K9: Ribolov je kod nas najčešće muški hobi, iako je u svetu, zahvaljujući popularizaciji ove sportsko-rekreativne aktivnosti mnogo veći procenat žena, kažu u Ribolovačkom savezu Vojvodine.

0
653

Pecanje je sport i rekreacija za koje važi da je rezervisano kao muška aktivnost, dok se žene retko kada uhvate pecaroških štapova i otisnu na reke i kanale.

Međutim, ovakav trend je izražen isključivo u našoj zemlji, kažu u Ribolovačkom savezu Vojvodine koji već duži niz godina radi afirmaciji ribolova među pripadnicama lepšeg pola.

“Iako je populacija dama vrlo mala u našem ribolovačkom društvu, u svetu to se već dugo godina nekako protežira, pa su i dozvole za ženski pol duplo jeftinije od dozvola za muški pol. Tu su se, naravno, postavljale neke zlonamerne priče rodnoj ravnopravnosti, jer žene ne plaćaju duplo manje kartu u pozorištu ili autobusu, to je promovisao pre mnogo godina Ribolovački savez Vojvodine kako bi privoleo dame da što više izlaze na vodu”, kazao je Dušan Jovanović, predsednik Ribolovačkog saveza Vojvodine.

Jovanović dodaje da je boravak u prirodi podjednako dobar i za muškarca i ženu, što je prepoznato u mnogim zemljama širom sveta, gde su, kako kaže, sprovedene razne mere na afirmaciji ribolova kod jednih i drugih.

“Severne zemlje su davno prepoznale te blagodeti koje donosi boravak u prirodi i raznim istraživanjima su konstatovale da je efekat radnog čoveka na radnom mestu u toku radnih dana mnogo bolji, ako je vikend proveo u prirodi, nego ako je gledao televizor ili se zabavljao kompjuterskim igricama”, naveo je Jovanović.

Boravak u prirodi koji uključuje ribolov bi prijao parovima, a i onima koji to nisu, kao zajednička aktivnost, zaključio je Jovanović i preporučio ženama da dolazeće lepe dane sa svojom porodicom provode što češće upravo kraj naših reka i jezera.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.