Pecanje i u Grčkoj

VIDEO K9: Kraj je sezone godišnjih odmora koji su mnogi naši sugrađani i ove godine proveli u Grčkoj. Osim za sunčanje na plaži i kupanje, strastveni ribolovci grčke obale iskoristili su i na drugi način.

0
3209

Za ljubitelje ribolova Grčka je odlična prilika za pecanje, kažu u Ribolovačkom savezu Vojvodine, ali je važno znati gde zabaciti udicu.

Najbolje je, kako savetuju, potražiti manje luke i uvale koje obiluju raznovrsnim ribama i gde je ulov zagarantovan.

“Ono što je za nas interesantno to je lov ciple, lov salpe, to je jedna jednostavna priča lova. Treba nam parče hleba, treba nam ta prilika, nekakve male lučice gde ima mnoštvo te ribe i malo te sreće, znanja, ništa nam drugo ne treba. Za razliku od naših bivših republika, Hrvatske i Crne Gore, u Grčkoj nije potrebna nikakva dozvola za pecanje sa obale, znači to je neko klasično pecanje”, kaže Dušan Jovanović, predsednik Ribolovačkog saveza Vojvodine.

Cipla se sa dubine od tri-četiri metra, prema njegovim rečima, lovi na klasičan način, na plovak. Nekoliko kugli hleba bačenih u vodu okupiće ribu, kaže Jovanović. On je dodao da je ovaj sistem ribolova efikasan samo noću, iz prostog razloga što će tokom dana kugle hleba privući galebove.

“Dovoljno je da se tih par udica zabije u hleb i to je sistem kandži.Te udice ne služe da bi ribu kačile za telo nego da bi držali taj hleb na okupu i onda se male ribe okupe oko tog hleba i ćapkaju ga, hrane se. Velike ribe, koje nisu na površini, posmatraju sa dna i vide da je gore u pitanju hrana, da su se male ribe okupile, znači nema opasnosti, tada ta velika cipla, od pola kilograma, kilogram, zaleće se sa dna i uzima taj hleb”, navodi Jovanović.

Ribolov tokom letovanja je zanimljiv način da se prekrati vreme i poveća zadovoljstvo boravka pored vode, zaključio je Jovanović, a grčka obala svakako je pravo mesto za to.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.