Pečalba u Srbiji

VIDEO K9: Ostvarivanje radnih prava u našoj zemlji evidentno je lakše u odnosu na neki raniji period, ali je u mnogim oblastima još uvek u sivoj zoni. Još je nepovoljnija situacija za strane radnike koji se, trbuhom za kruhom, upute na rad u Srbiji.

0
15

Izmenama Zakona o zapošljavanju stranaca usvojenog u julu prošle godine, poslodavcima je, između ostalog, olakšana procedura angažovanja stranaca.

Strani radnici u našu zemlju dolaze na više načina i trebali bi da ostavruju ista radna prava kao i naši zaposleni, kaže predsednik Sindikata građevinarstva Vojvodine, Josip Modić.

Država i nadležne inspekcije trebalo bi da kontrolišu u kakvim uslovima žive i rade stranci u našoj zemlji, kaže Modić i dodaje da se i sundikat trudi ukaže na probleme tamo gde ima pristup.

Poslednji incident vezan je za indijske radnike koje, na poziv predstavnika organizacije Astra, čuva policija, a kojima, kako su naveli, još nisu vraćeni pasoši, nisu dobili avionske karte, niti su im isplaćene zaostale zarade od kompanije koja ih je angažovala na gradilištu strane fabrike u Zrenjaninu.

Prema zvaničnim podacima, kazao je Modić, dozvolu za rad u našoj zemlji dobilo je više od 50.000 stanih radnika, a izmene Zakona o zapošljavanju stranaca trebalo bi da poboljšaju njihov status u našoj zemlji.

Izmenom Zakona o zapošljavanju stranaca predviđena je jedinstvena dozvola koja objedinjuje i boravak i rad stranih državljana u Srbiji, a traži se i izdaje elektronski, čime je procedura zapošljavanja građana iz drugih zemalja, sa oko dva meseca, skraćena na 15 dana.

Jedinstveni portal preko koga se može istovremeno zatražiti radna i boravišna dozvola trebao je da počne sa radom 1. februara, ali on, kako je preneo Forbs Srbija, poslodavcima nije bio na raspolaganju.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.