Pčele u zimskom snu

VIDEO K9: Pčee u košnicama tokom zime ne treba uznemiravati, a pčelari ovaj period mogu da iskoriste za sumiranje rezultata u ovoj i planiranje unapređenja proizvodnje u sledećoj godini.

283

Pčele su u ovom periodu uveliko u zimskom snu, a pčelari rasterećeni brige o košnicama do toplijih dana kada treba da budu spremni da pomognu pčelinjim društvima.

“Ne treba ih sada dirati, ostaviti ih u klubetu dok ne prođe ova hladnoća. Kada otopli mogu pčelari da prekontrolišu gde se nalaze pčele, a to najbolje mogu da prekontrolišu preko podnjače. Znači ovi koji imaju visoke podnjače da vide otprilike gde se nalaze pčele i na tu stranu, ako nisu sigurni da nemaju dovoljno hrane u košnici, da dodaju medno-šećerne pogače da bi pčele imale do proleća, odnosno tamo negde do marta-aprila”, rekao j eStojan Anđelković iz Saveza pčelarskih organizacija Vojvodine.

Dodajmo da se pčele u košnice tokom zime zbiju u klupko, troše zalihe hrane u košnici i rade krilnim mišićima stvarajući toplinu potrebnu za održanje društva. Takođe međusobno menjaju mesto i pomiču klupko do najbližih zaliha meda. Anđelković savetuje pčelarima da zimski period mirovanja iskoriste za analiziranje rada u ovoj godini, kako bi otklonili grešeke i nedostatke, te u 2019. bili još uspešniji.

“Ako imaju neku košnicu koja je propala da je poprave, zatim saće da pripreme da tope i da se pripremaju za proleće i za sledeću godinu, kada se nadamo da će biti dobro da prihvatimo sve plodove koje nam pčele donose”, naveo je Anđelković.

Da bi uspešno zimovalo, pčelinje društvo ne sme biti uznemiravano, a pčelar može kuckanjem u košnicu proveriti da li je sve u redu sa društvom.

Ako se čujemo brujanje pčela, koje ubrzo prestaje, znak je da je u košnici sve u redu, a ako se čuje jače brujanje koje ne prestaje, verovatno se radi o problemu sa hranom ili maticom, što treba proveriti čim spoljna temperatura bude za to povoljna.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.