Pčele u zimskom snu

VIDEO K9: Pčee u košnicama tokom zime ne treba uznemiravati, a pčelari ovaj period mogu da iskoriste za sumiranje rezultata u ovoj i planiranje unapređenja proizvodnje u sledećoj godini.

0
335

Pčele su u ovom periodu uveliko u zimskom snu, a pčelari rasterećeni brige o košnicama do toplijih dana kada treba da budu spremni da pomognu pčelinjim društvima.

“Ne treba ih sada dirati, ostaviti ih u klubetu dok ne prođe ova hladnoća. Kada otopli mogu pčelari da prekontrolišu gde se nalaze pčele, a to najbolje mogu da prekontrolišu preko podnjače. Znači ovi koji imaju visoke podnjače da vide otprilike gde se nalaze pčele i na tu stranu, ako nisu sigurni da nemaju dovoljno hrane u košnici, da dodaju medno-šećerne pogače da bi pčele imale do proleća, odnosno tamo negde do marta-aprila”, rekao j eStojan Anđelković iz Saveza pčelarskih organizacija Vojvodine.

Dodajmo da se pčele u košnice tokom zime zbiju u klupko, troše zalihe hrane u košnici i rade krilnim mišićima stvarajući toplinu potrebnu za održanje društva. Takođe međusobno menjaju mesto i pomiču klupko do najbližih zaliha meda. Anđelković savetuje pčelarima da zimski period mirovanja iskoriste za analiziranje rada u ovoj godini, kako bi otklonili grešeke i nedostatke, te u 2019. bili još uspešniji.

“Ako imaju neku košnicu koja je propala da je poprave, zatim saće da pripreme da tope i da se pripremaju za proleće i za sledeću godinu, kada se nadamo da će biti dobro da prihvatimo sve plodove koje nam pčele donose”, naveo je Anđelković.

Da bi uspešno zimovalo, pčelinje društvo ne sme biti uznemiravano, a pčelar može kuckanjem u košnicu proveriti da li je sve u redu sa društvom.

Ako se čujemo brujanje pčela, koje ubrzo prestaje, znak je da je u košnici sve u redu, a ako se čuje jače brujanje koje ne prestaje, verovatno se radi o problemu sa hranom ili maticom, što treba proveriti čim spoljna temperatura bude za to povoljna.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.