Pčele i život oko nas

VIDEO K9: Pčelarstvo je, kažu, delatnost koja oplemenjuje i pčelare i životnu okolinu, a o slatkim i gorkim stranama ovog posla u Otvorenom ekranu govorio je pčelar Stojan Anđelković.

0
50

O pčelama i njihovom značaju najbolje znaju oni koji se njima bave. Reč je o insektima čiji ubod može biti opasan, naročito za one koji su na njega alergični, ali i bez kojih život na našoj planeti ne bi bio ovakav kakav danas poznajemo.

Pčele se mogu naći u skoro svim delovima sveta i ima ih više sojeva.

Medonosne pčele prikupljaju slatki nektar, iz njega odstranjuju višak vode i tako nastaje med, pojašnjava Anđelković.

Prema nekim podacima, pčele na zemlji postoje oko 120 miliona godina, navodi Anđelković, a ljudi su koristili med koji su nalazili u prirodi još od svog nastanka da bi pre tri-četiri veka počeli da ih gaje zbog proizvodnje meda, voska i slično.

Danas se pčele gaje u pokretnim košnicama koje mogu biti osnova za unosan posao ili dodatne prihode. Zbog toga su neretke i prevare pa umesto pravog skupo plaćamo lažni ili veštački med. Anđelković objašnjava jednu od metoda za prepoznavanje pravog meda.

Svoja prava i benefite pčelari u našoj zemlji mnogo bolje ostvaruju preko udruženja i saveza koji ta udruženja okupljaju, kazao je Anđelković i dodao da su očigledni pozitivni pomaci u njihovom položaju, naročito u poslednjih desetak, dvanaest godina, kada je reč o saradnji i podršci koju imaju od grada, pokrajine i države.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.