Pčelari vredni kao pčelice

VIDEO K9: Ovih dana pčelari imaju pune ruke posla, jer je počelo vrcanje meda od cveta uljane repice, bagrema i lipe.

0
523

Zbog mrazeva i niskih temperatura početkom marta, ali i vrućina u maju, pčelari su, kako kažu, očekivali prazne košnice i mali prinos. Situacija, kako se pokazalo, na sreću nije baš takva.

“Baš kada je počela da cveta uljana repica naglo je skočila temperatura i samim tim za par dana, uljana repica je precvetala, tako da nismo dobili taj očekivani burni razvoj, nego je nešto manje bilo. To se kasnije odrazilo i odražava se i na bagrem, koji je ove godine poneo, nektarisao, ali zbog visokih temperatura jako brzo je prošao”, rekao je Stojan Anđelković, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Vojvodine.

Trenutno, prema njegovim rečima, pčelari rade vrcanje meda sa bagrema, kojeg će, uprkos lošim vremenskom uslovima, izgleda biti dovoljno.

“Neki prosek, koji imam informacije, razgovaram sa kolegama pčelarima, se kreće od 10 pa 25, 30 kilograma ima nekih koji imaju. Tako da možemo reći što se tiče bagrema da ćemo biti zadovoljni, normalno, sad samo još zavisi od cene”, naveo je Anđelković.

Sada je period kada se pčele pripremaju za rojidbu, kaže Anđelković, što zahteva prisustvo pčelara na pčelinjaku, kako bi nadgledali košnice i sprečili tu pojavu. Ukoliko se rojidba dozvoli u ovom periodu, upozorio je Anđelković, u takvoj košnici neće biti meda od lipe, a moguće ni od suncokreta.

On je podsetio proizvođače i da iskoriste podsticaje koje država daje pod povoljnim uslovima.

“Sekreterijat za poljoprivredu je ove godine raspisao konkurs za podsticaje, svaki pčelar je mogao da konkuriše, po uslovima koji su raspisani i da mu se tom prilikom 50 posto od uloženih sredstava vrati nazad. Mislim da je to jedan povoljan konkurs, da su povoljni uslovi i da su to pčelari mogli da iskoriste”, kazao je Anđelković.

Sledeće nektarisanje koje je pred pčelarima jeste lipa, a u toku su i pripreme za suncokret, kaže Anđelković. Ove godine je, kako je naveo, u Vojvodini posejano najviše suncokreta, oko 250 hektara, tako da pčelari mogu da očekuju odličan med.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.