Pčelari kreću sa vrcanjem meda

VIDEO K9: Maj je mesec kada pčelari imaju pune ruke posla. Nakon zime i prvog dela proleća, dolaze i prva ozbiljnija vrcanja meda, kažu u Savezu pčelarskih organizacija Vojvodine.

0
447

Pčelari u toku maja očekuju bagremov med, ali i početak cvetanja lipe.

Savet pčelara Stojana Anđelkovića je pre svega dobra organizacija posla, kako bi prinos bio kvalitetniji i veći.

“Mi svi čekamo i svi se nadamo bagremu. Bagrem je počeo da cveta, kako će biti do kraja još ćemo videti, ali pčelari se moraju pripremiti da izvade taj med koji dođe od bagrema. Znači da budu pripremljeni, da ne čekaju da to rade u zadnjem momentu. Takođe u maju mesecu, maj mesec je karakterističan kod pčela i u pčelinjim društvima što dolazi do naglog razvoja pčelinjih društva i počinju da se pojavljuju prvi znaci za rojidbu”, naveo je Anđelković.

Anđelković napominje da pčelari treba da preduzmu odgovarajuće mere da smanje tenziju i nagon za rojidbu.

“Takođe, sada je mesec kada pčelar može da umnožava svoja pčelinja društva, da planira i da priprema nove rojeve, da li za svoje potrebe, da li za prodaju, ali to je mesec kada o tome treba da razmišlja. Takođe je bitno da pčelar sada povede računa o stanju u košnici, naročito da pogleda i da malo proanalizira da li možda ima namnožene varoe već sada u košnici, jako su vremenski uslovi pogodovali za razvoj varoe, da počinje da je suzbija”, savetuje Anđelković.

Ukoliko se varoa pojavila, pčelari moraju početi da je suzbijanje, ali tek posle vrcanja bagremovog meda.

Pred kraj meseca počinje da cveta i lipa, pa Anđelković podseća pčelare da blagovremeno počnu da traže poziciju za svoje pčele, kako ne bi došlo do nagomilavanja na jednom mestu, jer ukoliko dođe do preopterećenosti prostora pčelinjim društivma, tada će i prinos biti manji.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.