Pažljivije “osluškivanje” Srbije

VIDEO K9: Cilj Srbije u rešavanju situacije na Kosovu jeste kompromis, ali za to mora da postoji i sagovornik sa druge strane, izjavila je danas predsednica vlade Ana Brnabić. Opšta ocena srpskih političara je da će rešavanje kosovske krize i dalji nastavak pregovora u najvećoj meri zavisiti od poteza velikih sila. Različita su mišljenja, međutim, o tome da li postoje promene politici zapada prema Srbiji.

497

U nedavno objavljenom razgovoru za domaće medije, američki ambasador Kajl Skot je na pitanje da li je ministar spoljnjih poslova Srbije Ivica Dačić u pravu kada kaže da SAD menjaju politiku prema Srbiji, Skot odgovorio – i da i ne.

On je objasnio da je američka politika veoma stabilna i zasnovana na ideji izgradnje stabilnog zapadnobalkanskog regiona, pomirenju sa prošlošću, rastu i razvoju, kao i integraciji regiona u EU. S druge strane, promena je što Srbija oseća da se sada možda pažljvije slušaju i uzimaju u obzir i srpska gledišta, naveo je ambasador Skot.

Koji razlozi rukovode ministra Dačića da u javnost često izlazi sa ocenom da je Amerika konačno promenila stav prema pitanju rešavanja kosovskog problema, pitanje je koje je KTV uputio predsedniku pokreta Levica Srbije Borku Stefanoviću.

Džon Bolton, savetnik Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost je inače izjavio da se SAD neće uključivati u raspravu oko ideje o razmeni teritorija između Srbije i Kosova.

On je dodao da Vašington ne isključuje teritorijalne korekcije i naveo je da postoje ‘’ znaci da obe vlade veoma tiho možda žele da o tome pregovaraju.’’ Trampov savetnik je istakao da su mnogi pokušavali da posreduju u rešavanju kosovskog pitanja, ali su ti napori propali. (Prilog KTV Zrenjanin)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.