Pazite na decu zbog opasnih igrica na internetu!

VIDEO K9: Video igra "Plavi kit" u kojoj se deca pozivaju na samopovređivanje, pa čak i samoubistvo, kruži internetom u zemljama u okruženju, pa je tim povodom Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije, pozvalo građane da, ukoliko se sretnu sa takvom igricom u našoj zemlji, to odmah prijave policiji. Psiholozi savetuju pojačanu roditeljsku pažnju prilikom korišćenja interneta.

0
375

Igrica Plavi kit pre svega je usmerena na mlađu populaciju. U periodu od 50 dana igranja pred decu se postavljaju različiti zadaci, u početku manje opasni poput gledanja horor filmova, zatim samopovređivanja urezivanjem plavog kita na rukama, a sve se završava pozivom na izvršenje samoubistva.

“Tehnologija je sve dostupnija deci u sve ranijem uzrastu, tako da ono, kako ja to vidim, moj predlog je uvek da se koriguje korišćenje interneta, odnosno da se ograničava korišćenje interneta. Ono što se dešava je da se deca na sve nižem uzrastu prave kojekakve društvene grupe, tako da to postaje veliki problem. Ne samo igrice, već generalno te njihove vajber grupe, fejsbuk profili, instagrami i tako dalje, ali ono što radimo tim povodom jesu preventivni roditeljski sastanci, preventivne radionice. Dakle, da već na nižem uzrastu kada imaju 7, 8 i 9 godina održavamo roditeljske sastanke, radimo sa decom na tome šta sve može da ih čeka kada uđu u taj virtuelni svet”, rekla je Lana Smiljanić, školski psiholog.

Povodom igre “Plavi kit” koja potiče iz Rusije, MUP je pozvao sve roditelje i nastavnike da razgovaraju sa svojom decom i prate njihove aktivnosti na internetu, kako bi ih zaštitili od ovog oblika ugrožavanja sigurnosti.

Svi građani i deca besplatnim pozivom na broj 19833 mogu dobiti savete u vezi sa bezbednošću dece na internetu, kao i njegovim prednostima i rizicima.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.