Pavle Jurišić Šturm – Vojvođanski zet

VIDEO K9: Atmosferu i način života u Vojvodini pre Prisajedinjenja donekle oslikava i priča o ženidbi Pavla Jurišića Šturma, jednog od najvećih srpskih vojskovođa iz Prvog svetskog rata i novosadskog zeta. Zabeležena je u Knjizi Novi Sad, priče iz prošlosti hroničara i publiciste Zorana Kneževa.

0
1200

Priča o ženidbi Pavla Jurišića Šturma uzburkala je javnost u novom Sadu početkom XX veka, priča Zoran Knežev. Olgu Bajić, jednu od najleših Novosađanki i sestru Isidora Bajića, navodi Knežev, zaljubljeni Šturm dolazi iz Beograda da prosi 1904. godine.

“Pavle Jurišić Šturm dolazi u civilu u Dunavsku ulicu, u berbernicu kod Steve Svinjarevića da se lepo obrije i sredi za prosidbu. Na spratu iznad berbernice je kancelarija doktora Lazara Bajića, brata Olge Bajić i Šturm sa koferom dolazi kod njenog brata, presvlači se u gardijsku uniformu Srpske kraljeve vojske, sve sa perjanicom Garde klralja Petra, i tako se šeta Dunavskom ulicom, delom Ćurčijske ulice, današnje Pašićeve i odlazi u Grčkoškolsku ulicu kod Vlade Bajića, Olginog oca, da prosi njegovu kćerku”, priča Zoran Knežev, hroničar i publicista.

U Novom Sadu, koji je je u to vreme bio pod vlašću Austrougarske monarhije, takav događaj je izazvao veliko uzbuđenje.

“Naravno, Srbi Novosađani su klicali, tapšali, zato što su videli vojnika u srpskoj gardijskoj uniformi, dok je, doduše, mađarsko i nemačko stanovništvo bilo dosta zgranuto. Bilo je tu redara koji su odmah obavestili policiju da vojnik u gardijskoj uniformi šeta Novim Sadom”, priča Knežev. 

Nakon prosidbe, ostalo je zabeleženo, Šturm se vraća tim istim ulicama do berbernice Steve Svinjarevića, koji mu pomaže da, presvučen, kroz šumarke duž Dunava, dođe do železničke stanice na Perovaradinu i domogne se Beograda.

“Nekada su, bukvalno, od Riblje pijace, pa sve do Železničkog mosta i do pontonskog mosta, bili limani i rukavci Dunava, šumarci, znači, bio je dosta nepregledan teren. Nisu hteli da prelaze preko pontonskog mosta, zato što je tamo bila straža, nego su išli na ondašnji Železnički most i tuda su kroz tunel pobegli do petrovaradinske stanice, a šegrt Stereve Svinjarevića je preneo kofer sa graddijskom uniformom nezavisno od njih dvojice”, navodi hroničar. 

Šturm je uspeo da pobegne, a da ga ne uhapse mađarske vlasti. Nakon svega nekoliko nedelja, Šturm sa svoja tri druga sa Akademije dolazi u Novi Sad, ovoga puta sa dozvolom austrougarskog poslanstva u Beogradu, ženi se svojom verenicom u porti Saborne crkve paradirajući Novim Sadom, ovoga puta uz dozvolu, u gardijskoj uniformi srpske kraljeve vojske.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.