Patrijarh SPC: Nema slobode na Kosovu

VIDEO K9: Izgradnja društva zasnovanog na vladavini prava, u kome ljudi različitog porekla mogu da žive u miru, uz punu zaštitu i poštovanje svačijeg verskog, kulturnog i narodnog identiteta, jedan je od bitnih preduslova za rešenje problema na Kosovu i Metohiji. Ovo je, između ostalog u Božićnoj poslanici poručio patrijarh srpski Irinej.

331

Patrijarh Irinej je u Božićnoj poslanici naglasio da se Srbima na Kosovu oduzima čak i osnovno pravo na život dostojan čoveka, kao i da sloboda za srpski narod i sve druge nije moguća u “samoproglašenoj lažnoj državi Kosovo”, objavljeno je na sajtu SPC.

Govoriti o trajnijem rešenju problema na Kosovu i Metohiji bez uvažavanja preduslova koji će obezbediti život u u miru, uz punu zaštitu i poštovanje svačijeg verskog, kulturnog i narodnog identiteta, značilo bi prihvatiti ratno i poratno etničko čišćenje i otimačinu kao svršen čin i odbaciti sve vrednosti na kojima, bar načelno, počiva hrišćanska Evropa, ali i čitav svet, ocenio je poglavar Srpske pravoslavne crkve.

“Ponovo ističemo da je za nas pitanje Kosova i Metohije, između ostalog, pitanje opstanka našeg naroda, sveštenstva, monaštva i, naročito, naših drevnih svetinja, bez kojih ne bismo bili ono što jesmo”, rekao je Irinej.

Sve što zahtevamo za našu braću i sestre na Kosovu i Metohiji, naveo je patrijarh Irinej, spremni smo da pružimo i pružamo i svim narodima koji žive ili na Kosovu i Metohiji ili u drugim krajevima Srbije.

On je pozvao, u poslanici, na praštanje i pomirenje narode sa prostora bivše Jugoslavije. Ukazujući na značaj božićnog praznika, patrijarh je naveo da je “Hristos došao kao Spasitelj svih naroda”, ali da “radost darovanog nam spasenja zajedno možemo doživeti samo kroz međusobo praštanje i izmirenje”.

“Imajući ovo u vidu, duboko žaleći i saosećajući sa srpskim i svim ostalim žrtvama nesrećnih ratova na prostoru Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, molimo se novorođenom Bogomladencu, Darodavcu svakog mira, da se mir konačno useli u naša srca, da oprostimo jedni drugima jer je i Gospod oprostio nama sagrešenja naša”, rekao je patrijarh Irinej, kazao je Irinej.

Patrijarh Irinej je “duhovnu decu” SPC pozvao na međusobno razumevanje, ljubav i praštanje.

“Čuvajmo se teških i neoprezno izgovorenih reči, imajući na umu da društveno okruženje u kome živimo stvaramo upravo rečima”, naglasio je poglavar SPC.

On je naveo da “blaga reč leči, gruba reč povređuje”, a da su “rane od reči često grublje i od fizičkih rana”.

Patrijarh Irinej je podsetio da ove godine SPC proslavlja veliki jubilej, osamsto godina od dobijanja autokefalije i dosta prostora, u poslanici, posvetio je pitanju sticanja crkvene samostalnosti.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.