Patrijarh Porfirije: SPC odbija da se uključi u političku borbu

Patrijarh Porfirije saopštio je da SPC odlučno odbija da se aktivno uključi u političku borbu i počne "da zastupa partijske i političke interese jednog dela protiv drugog dela svog naroda".

0
9

On je ocenio da “politička suština većine napada na SPC, i sa leve i sa desne strane političkog spektra, počiva u činjenici da Crkva odbija da se opredeli za ovu ili za onu stranu, za jednu ili drugu stranku”, objavile su danas novine srpske patrijaršije – “Pravoslavlje”.

“Na žalost, gledamo kako se ponekad episkopi i sveštenici upliću u politiku, u užem smislu te reči, odnosno u političku utakmicu stranaka, što nekima, koji ne razumeju ne samo mesto i ulogu Crkve u društvu, nego samu suštinu njene misije u svetu, izgleda smisleno pa čak i hvale vredno”, naveo je patrijarh.

Kazao je da su se “takvi primeri dešavali u daljoj ili bližoj prošlosti, te da pojedini ljudi, neki bez zadnjih misli, a drugi bojim se iz ličnih interesa imaju i šire utisak da je aktivni politički, pa i partijski, angažman sveštenika ne samo nešto što se od njih očekuje, nego su na isti i obavezni”.

Patrijarh je naveo i da je takvo mišljenje pogrešno, a da su, kako je dodao, takva očekivanja bespredmetna i jevanđelski neutemeljena, jer su partije, kako im i ime govori, deo celine, a Crkva predstavlja sabor – celinu objedinjenog naroda Božjeg. 

Kako je ukazao, “partijski angažman, bilo kakva vrsta direktnog ili indirektnog podržavanja bilo koje političke opcije zapravo je, narodnim jezikom rečeno, napuštanje sopstvene njive i bavljenje tuđim poslom”.

To  ne znači, naveo je, “da se Crkva ne bavi politikom u izvornom smislu, politikom kao načinom života, brigom za opšte dobro zajednice”.

“Bavi se i te kako i obavezna je da se bavi prosvetom, kulturom, vrednostima koje su obilikovale i oblikuju identitet srpskog naroda. Ali i unapređenjem kvaliteta svakodnevnog života, makar kod kategorija koje su ugrožene”, kazao je Porfirije.

(Beta)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.