Patrijarh Irinej: Neka vaskrsne Srbija

VIDEO K9: Povodom uskršnjih praznika, patrijarh srpski Irinej je u svojoj Uskršnjoj poslanici poželeo da sa ovim praznikom Vaskrsa 'vaskrsne i Srbija i vasceli srpski rod' i od Boga poželeo da ljudi koji vode i čuvaju državu budu nadahnuti duhom Vaskrsenja i duhom vere u pobedu dobra nad zlom.

0
692

“Hristos vaskrse iz mrtvih smrću smrt porazivši i onima koji su u grobovima život darova. Draga braćo i sestre, Vaskrs je najveći hrišćanski praznik, praznik vere, života i svakog blagoslova bojžjeg. Sva naša vera je u vaskrsu i vaskrs u veri”, naveo je Irinej.

Vera u Vaskrs suština je apostolske propovedi i učenja, temelj Crkve njenog bogosluženja i bogoslovlja, rekao je patrijarh. Vaskrsenje je centralna tema Svetog pisma i to u smislu sveopšteg vaskrsenja mrtvih na kraju čovečanstva, ali i o vaskrsenju Hristovom, navodi se u poslanici.

“Crkva je svedok da je Hristos sa nama u vekovima. Ona to posebno svedoči svetom liturgijom koja se vrši u spomen smrti i vaskrsenja Hristovog. U svetoj liturgiji nam se kroz sveto pričešće daruje vaskrsli Hristos, zato budimo deca vaskrsenja. Živimo vaskrsenjem Hristovim i ne dozvolimo da nas išta odvoji od ljubavi njegove”, rekao je patrijarh srpski.

Nažalost, današnji svet ne ide putem vaskrsenja, već više outem smrti i ebznađa kaže patrijarh, navodeći da u Srbiji svake godine umire po jedan veliki grad, a taj podatak je alarm za uzbunu, te da se mora nešto učiniti da se taj put smrti zaustavi, rekao je.

“Čedomorstvo je svagda i svugda, pa i u našem narodu smrt i greh koji vapije Bogu. Prestanimo ubijati svoju sopstvenu decu u utrobi. I ona imaju prava na život i na vaskrsenje. Pitamo se gde su vajni borci za ljudska prava da zaštite najslabije, a to su nerođena deca u utrobi svojih majki. Iziđimo braćo i sestre iz zemlje greha i smrti kao starozavetni Izrailj iz Egipta i Bog će nas blagosloviti svakim blagoslovom, duhovnim da bismo bili narod boga živoga”, poručio je Irinej.

Živimo u vremenu kada se zlo pokušava proglasiti dobrom, a dobro zlom, a greh nečim modernim i prihvatljivim, poručio je i ukazao da se omladini umesto primera vrline i čestitosti nude idoli i antiheroji, neposlušnost roditeljima i odbacivanje svakog autoriteta.

“Vratimo se veri u život, vratimo se veri u vaskrsenje. Draga braćo i sestre, sveta SPC je naša duhovna majka, ona brine o svojoj deci bez obzira na to gdee žive i raspinje se sa svojim sinovima i kćerima da bi svi zajedno dostigli u vaskrsenje. Radujmo se sa radosnima i tugujmo sa onima koji tuguju, noseći bremena jedni drugih, jer ćemo tako ispuniti zakon Hristov”, kazao je Irinej.

Patrijarh je, takođe, ukazao na veliku odgovornost Crkve, ali i svih prosvetnih institucija, jer, kako je rekao, treba pomoći omladini da pronađe put autentičnog života i vaskrsenja. Sve one koji su se iz nekog razloga odvojili od jedne, Svete, Saborne i Apostolske Crkve, patrijarh je pozvao da se vrate u njeno okrilje.

Neka sa ovim praznikom Vaskrsa vaskrsne i Srbija, i vasceli srpski rod, kako su govorili naši narodni pesnici”, kaže patrijarh čestitajući Vaskrs tradicionalnim pozdravom – Hristos vaskrse.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.