Patološko kockanje se leči

VIDEO K9: Kockanje je bolest zavisnosti koja se ne prepoznaje lako, upozoravaju psiholozi. Prema podacima Centra za prevenciju i odvikavanje od kockanja ,,Život nije igra'', zavisnici od kockanja javljaju se na odvikavanje u proseku nakon 12 godina kockarskog staža. 

750

Svako kockanje nije patološko, kažu u Centru za prevenciju i odvikavanje od kockanja ,,Život nije igra”.

Kockanje može biti rekreativno ili normalno kockanje, kada igrači svoje uloge i vreme provedeno u kockanju mogu da ograniče i kada je ono društveno prihvatljivo.

“Kockanje postaje patološko kada igrači počnu da gube kontrolu nad količinom novca koje ulažu i nad vremenom koje provode u kockanju kada povećavaju svoje uloge kako bi doživeli željeno uzbuđenje kada ostaju u igri kako bi povratili novac koji su izgubili ili dolaze sutradan”, rekla je Jasmina Leković, psiholog Centra ,,Život nije igra”.

Patološki kockari kriju razmere svog kockanja, uglavnom pozajmljuju novac za ovu zavisnost, prvo od prijatelja i poznanika, a potom se obraćaju bankama ili zelenašima, navodi Leković.

“Pokušavaju da kockanjem poprave raspoloženje, da pobegnu od problema, kockanje im postaje prioritet u životu, sve ostalo zanemaruju, sve ostalo nije bitno, i ništa ih drugo ne interesuje i preokupirani su kockanjem, pre spavanja i ujutru čim ustanu razmišljaju šta će da odigraju”, pojasnila je Leković.

Način razmišljanja je važan, navela je Leković, jer zavisnici imaju pogrešno verovanje da mogu da predvide rezultate kockanja. Patološko kockanje, upozorila je ona, jeste, za razliku od narkomanije i alkoholizma, psihološka zavisnost bez supstance.

“Za igrače je najgore kad u početku dobijaju ui kad osete euforiju dobitka. U situacijama u kojima čovek oseća zadovoljstvo i prijatnost oslobađa se dopamin, hormon sreće i zadovoljstva i čovek se vraća takvim ponašanjima koja mu donose to zadovoljstvo i prijatnost”, istakla je Leković.

Najveća zabluda patoloških kockara jeste da će prestati sa kockanjem kada vrate dug, rekla je Leković, koja im je poručila da što pre prijave svoj problem, pre svega svojoj porodici i da se leče, te da od toga ne treba da se stide ili plaše, jer će u suprotnom njihovi problemi i dugovi biti samo još veći.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.