Pasoši koji su najpoželjniji na svetu

Passport Index objavio je svoje godišnje rangiranje s kojim državljanstvom možete u najviše zemalja putovati bez vize. Na prvim pozicijama su brojne evropske zemlje, ali i pojedine zemlje Balkana imaju dobar rejting.

0
384

Ako želite da putujete po svetu, onda je najbolje ako posedujete nemački ili singapurski pasoš.

Prema rangiranju koje donosi “Passport Index” za 2017. godinu, Nemačka se, zajedno sa Singapurom, nalazi na prvom mestu kad je u pitanju bezvizno putovanje po svetu. Prema toj listi nemački ili singapurski državljanin može putovati u 159 zemljalja sveta bez da prethodno u konzulatima mora predati zahtev za turističku vizu.

Odmah na drugom mestu se nalazi Švedska, pa tako kao Šveđanka ili Šveđanin možete putovati u 158 zemalja.

Treće mesto dele Danska, Finska, Italija, Francuska, Španija, Norveška, Ujedinjeno Kraljevstvo, Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države.

Evo i ostalih top deset pozicija:

4. pozicija: Švajcarska, Holandija, Luksembourg, Belgija, Austrija, Portugal, Malezija, Japan
5. pozicija: Irska, Kanada
6. pozicija: Grčka, Novi Zeland, Australija
7. pozicija: Island
8. pozicija: Malta, Češka
9. pozicija: Mađarska
10. pozicija: Poljska

A kako su rangirane zemlje bivše Jugoslavije?

Najbolje prolazi Slovenija koja se nalazi odmah na 11. poziciji, a to znači da slovenački državljani bez vize mogu putovati u 149 država na svetu. Ali, ni hrvatski pasoš ne stoji loše – na 15. je mestu, pa tako za državljane Republike Hrvatske bezvizni režim važi za 143 zemlje.

Nešto dalje iza toga, na 37. poziciji, nalazi se Srbija čiji državljani bezvizno mogu putovati u 112 zemalja sveta, a sledi na 40. poziciji Makedonija sa mogućnošću putovanja u 107 zemalja sveta bez vize za njene državljane.

Crna Gora je završila na 42. mestu. Njeni državljani mogu bez vize putovati u 104 zemlje. Na 44. mestu sledi Bosna i Hercegovina za čije državljane bezvizni režim važi za 102 zemlje.

Iza Bosne i Hercegovine se, od zemalja regije Zapadnog Balkana, jedino nalaze još Albanija na 46. poziciji i Kosovo koje se nalazi daleko iza toga, na 85. mestu. Tako sa kosovskim pasošem možete bez vize putovati u tek 41 zemlju. (Passportindex.org, 021)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.