Partnerstvo za zeleni Novi Sad

VIDEO K9: "Partnerstvo za zeleni Novi Sad" naziv je konferencije održane u Skupštini Novog Sada, koja je imala za cilj unapređenje razvoja politika iz oblasti zaštite životne sredine formiranjem takozvane “Zelene stolice”. Skup su organizovali Misija OEBS-a u Srbiji i Grad Novi Sad.

0
269

Više od 100 predstavnika lokalnih samouprava iz cele Vojvodine, članova lokalnih i pokrajinskih parlamenata i organizacija civilnog društva učestvovalo je na konferenciji “Partnerstvo za zeleni Novi Sad” kako bi stekli uvid o prednosti inkluzivnog odlučivanja i poboljšanja planiranja i sprovođenja politike dijalogom sa civilnim društvom, putem dobrih praksi EU.

“Kao što ste verovatno informisani ovo je samo priprema za donošenje odluke o formiranju Saveta za zaštitu životne okoline i nadamo se da će odbornici na sledećoj sednici Skupštine grada da glasaju za to. Koliko sam ja informisan, ovo je posle republičkog parlamenta prvi parlament koji uvodi instituciju Zelene stolice, odnosno jednog mesta rezervisanog za one koji žele da dižu svest o bitnosti zaštite životne okoline,” izjavio je Zdravko Jelušić, predsednik Skupštine Grada.

Plan je da kroz formiranje radne grupe čiji će predstavnici učestvovati u radu “Zelene stolice”, bude uspostavljena kontinuirana saradnja između gradske vlasti i ekoloških organizacija, radi kreiranja lokalnih politika usmerenih ka održivom razvoju kroz, kako je rečeno, ekonomski napredak i vodeći računa o zdravom životnom okruženju.

“Danas je važan dan uvođenja Zelenih stolica u Skupštini Novog Sada, mehanizma da okupi glasove drugih ljudi, šire, razne organizacije, civilno društvo, poslovne zajednice u Novom Sadu, politike bolje ekologije i životne sredine. Nije samo za ekonomiju kojoj će biti bolje. Politika zeleni će biti bolje, efikasnije za ekonomiju i stvari koje nisu samo ekonomske stvari,” rekao je Džon Klejton, šef odeljenja za demokratizaciju Misije OEBS-a u Srbiji.

OFF3: svesni i u gradskoj upravi. Prema podacima Gradskog zelenila, u prethodnih sedam godina zasađeno je više od 23 hiljade stabala, a uklonjeno manje od tri hiljade, dok je gradonačelnik je pokrenuo akciju sadnje još 10 hiljada novih stabala.

Svrha uvođenja ovakve politike, rečeno je na skupu, jeste ne samo čistiji vazduh i ulice, već stvaranje boljeg mesta za život dece i budućih stanovnika grada.

“Prema procenama na nivou sveta se veruje da do 2040. godine preko 70 posto svetske populacije će živeti u gradovima. Prema tome, moramo stvoriti takvo okruženje da pojedinac živi što je moguće bolje u takvim nekim uslovima u kojima se ukrštaju lični interesi, lični zahtevi, lične želje na relativno malom prostoru i da ipak pokušamo da ne narušavamo životni prostor, odnosno da ga napravimo što je moguće boljim,” konstatovao je Jelušić.

Uvođenjem “Zelene stolice” Grad Novi Sad, kako je istaknuto, čini iskorak u cilju realizacije mera usvojenih u “Deklaraciji o zaštiti životne sredine u AP Vojvodini”, koju je Pokrajinska skupština usvojila u maju ove godine.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.