Parlamentarizam ili tabloidizacija Narodne skupštine

VIDEO K9: Uvrede, prozivke, dobacivanja, neprimerene reči i žučne rasprave, pa i agresivnost, odavno nisu novost u srpskom parlamentu. Vlast za ovakvu situaciju krivi opoziciju, optužujući ih da time namerno opstruišu rad parlamenta i prikupljaju jeftine političke poene. Opozicija, sa druge strane, krivi vlast, navodeći da im je u parlamentu onemogućeno izražavanje i funkcionisanje. Radi se, takođe, o insceniranoj medijskoj manipulaciji kako bi se prikrio nerad izvršne vlasti, tvrde gošće u emisiji Press presek, narodne poslanice Marinika Tepić i Tatjana Macura.

447

Scene iz Narodne skupštine sve češće su primerenije za stranice žute štampe, nego za ozbiljne informativne emisije.

Poslanici lako prelaze granice pristojnosti, izgovaraju teške reči i optužbe jedni drugima, uz neprimereni rečnik i ponašanje. Sugrađani, oni koji prate zasedanja u Skupštini Srbije, za Kanal 9 mahom navode da nisu zadovoljni ponašanjem svojih predstavnika.

Biti narodni poslanik je, pre svega, velika čast, imati priliku, rekla je Marinika Tepić, narodna poslanica LSV, da u najvišem domu, pred očima javnosti, zagovarate ono zbog čega ste postali politički aktivni.

“Kako sad da objasnim najplastičnije? Kada pratite vaše kolege u nekim ranijim godinama, ili pre nego što vi postanete narodni poslanik, vrlo često se, pretpostavljam kao i mnogi građani i svađate sa televizorom, znate vi bolje kako biste to rekli, kako biste doskočili, šta biste iskoristili, šta je ono zbog čega vam želudac igra dok gledate te debate. I onda imate, zaista širom otvorena vrata da se pokažete u punom sjaju, ili u punom kapacitetu, da tamo, gde je pravo mesto utičete na donošenje odluka”, navela je Tepić.

Suština parlamenta, tog skupa ljudi koje su građani izabrali, jeste da razgovara, debatuje, razmenjuje mišljenja i ne vređa se kada postoji predlog koji je bolji. U našoj Skupštini dolazi, međutim, do sukoba na ličnom nivou između poslanika vlasti i opozicije koji je, prema njenom mišljenju, planiran scenario i medijska manipulacija, a dokaz tome je, kako je navela, to što se incidenti insceniraju, kako je rekla, u terminima kada je TV gledanost najveća.

I poslanica Pokreta Dosta je bilo Tatjana Macura smatra da je u pitanju medijska manipulacija, kako bi se u narodu stvorila slika da su svi poslanici isti.

“Upravo zbog toga se i prave scene, vrlo vešto dirigovano, medijski manipulisane, u kojima opozicija nema reč ni tamo gde bi trebalo da ima, zvanično, po Poslovniku bi mi trebalo da imamo reč i da stanemo u odbranu naših stavova, napada, bilo čega što doživljavamo u Parlamentu. Međutim, ni tamo nemamo reč, a onda možete misliti kakva je, prosto, jedna medijska ćitnja na televizijama sa nacionalnom frekvencijom ne možete gotovo nigde da vidite opoziciju”, kazala je Macura.

Neznanje, nezainteresovanst i sistem manipulacije se krije tako što se stvara problem u Parlamentu ili bilo gde u društvu i zabavljaju narodne mase, rekla je Macura i zaključila da je jedini cilj stvaranja takve medijske slike da se prikrije nerad i nesprovođenje onoga što bi izvršna vlast, zapravo, trebala da radi u Srbiji.

Kompletnu emisiju “Press presek” možete pogledati OVDE.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.