Parlament u petak o spornim zakonima

VIDEO K9: O izmenama Zakona o eksproprijaciji narodni poslanici više neće raspravljati, pošto ga je predsednik Srbije vratio na ponovno odlučivanje, a Vlada potom povukla iz procedure, izjavio je danas predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić i dodao da to znači da se zakon vraća na javnu raspravu i da je, kako je naveo, "pitanje da li će i kada uopšte biti menjan".

0
7

Vlada Srbije je na sinoćnjoj sednici donela odluku da iz skupštinske procedure povuče Zakon o eksproprijaciji koji je Skupštini Srbije na ponovno odlučivanje vratio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a u saopštenju je upućeno i izvinjenje zbog toga što je radna verzija saopštenja poslata medijima usled, kako je rečeno, tehničke grešeke.

U saopštenju je navedeno da će Vlada Srbije napraviti analizu da li su izmene i dopune Zakona o eksproprijaciji neophodne i u kom obimu te da će, samo ukoliko se konstatuje da je zakon nužno promeniti, učiniti to uz široku javnu debatu u koju će biti uključena stručna javnost, strukovna udruženja, predstavnici privrede i civilno društvo, navodi se u saopštenju.

Na istoj sednici Vlada je predložila Skupštini Srbije izmene i dopune Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, u članovima 7, 20, 43 i 44 koji se odnose na overu potpisa, predstavnike ovlašćenog predlagača u organu za sprovođenje referenduma i na rok za ponovno raspisivanje referenduma.

U saopštenju se dodaje da Skupština Srbije u roku od četiri godine neće moći da donese odluku drugačiju od one koja je potvrđena na referendumu.

Vlada je Skupštini poslala predlog izmena i dopuna Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, rekao je predsednik republičkog parlamenta koji je za sutra zakazao sednicu na kojoj će poslanici o tome raspravljati.

Vlada Srbije delovala je nakon što je Zakon o eksproprijaciji Skupštini Srbije na ponovno odlučivanje vratio predsednik Srbije koji je imao zamerke i na Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi.

Vučić je sinoć itskao da nije podlegao zahtevima ulice već građana Srbije.

Zbog usvajanja ovih zakona protekla dva vikenda u Novom Sadu, Beogradu i drugim gradovima širom Srbije organizovane su protestne blokade puteva uz zahtev građana da se ti zakoni hitno povuku.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.