Parkiraj i vatrogascima ne smetaj

VIDEO K9: Nepropisno parkirana vozila svakodnevno ometaju rad vatrogasaca na terenu, produžavaju vreme intervencije, a mogu dodatno da ugroze i nečiji život i imovinu zbog nemogućnosti gašenja požara. Na ovo su ukazala deca koja su danas na platou ispred SPENS-a izvela akciju pod nazivom Parkiraj – vatrogascima ne smetaj.

0
906

 Mali „vatrogasci“, deca uzrasta od 4 do 14 godina demonstrirali su gašenje požara i ukazivali na poteškoće i probleme koje vatrogascima prave vozila parkirana na požarnom putu i u neposrednoj blizini zapaljenog objekta.

Ova akcija je početak saradnje između Vatrogasnog saveza grada Novog Sada i njihovog Centra za rad sa decom i omladinom i JKP Parking servis.

 

“Ovi mali ljudi će jednog dana postati vozači i nama je veoma važno da oni nauče, a ja smatram da su i naučili, kako da se savesno parkiraju u saobračaju i kako da poštuju određena pravila i propise. Mi želimo ovu akciju da proširimo na mnoge škole u Novom sadu, kako bi uključili što više dece u ovaj vid edukacije“, rekao je direktor JKP Parking servis Stevan Lugonja.

Parkiraj – vatrogascima ne smetaj“ je prva akcija Centra za rad sa decom i mladinom Vatrogasnog saveza grada Novog Sada koji je osnovan pre četiri meseca.

Nepropisno parkirana vozila koja zatvaraju požarni put ili pored hidranata su svakodnevna prepreka sa kojom se vatrogasci susreću.

 

 

“Deca su prikazivala realnu situaciju na koju vatrogasci nailaze svaki dan, gde su dobili dojavu o izbijanju požara i na licu mesta su bila parkirana vozila koja su im smetala. Na to je pozvan Parking servis koji je vozilo uklonio, što je svakodnevna pojava i vatrogasci su mogli da urade svoj deo posla, to jest da ugase požar”, opisao je vežbu Igor Sić, iz Centra za rad sa decom i omladinom.

 

Na širenju protivpožarne kulture kod građana Vatrogasni savez grada Novog Sada radi godinama, kao i stručnim osposobljavanjem svojih kadrova za intervenciju.

Kroz Centar za rad sa decom i omladinom, Centar za obuku i trening i Klub vatrogasnih veterana koji su osnovani ove godine, Vatrogasni savez obuhvata sve starosne uzraste u cilju da svoje znanje stariji prenose mlađima, a da mlađi poštuju dosadašnji rad i iskustvo veterana.

 

“Evo, mi počinjemo ovako sa ovim mališanima, kao što smo danas imali ovu akciju. Cilj današnje vežbe je da ukažemo na one probleme koje vatrogasci imaju prilikom izlaska na intervenciju, a pre toga, da simulacijom dojave požara ‘Gde gori, govori’ da naučimo građane kako se vrši dojava požara. Znači, kad oni okrenu 193 i njima se javi vatrogasac, važno je da građani što konciznije kažu šta se dešava i gde se to dešava, da bi vatrogasci mogli da dođu na intervenciju”, objasnila je Ljubica Krnjaić, sekretar Vatrogasnog saveza grada Novog Sada.

Nepropisno parkirana vozila nisu i jedina prepreka vatrogascima u svakodnevnom radu, ističu u savezu, koji će na njih ukazati kroz buduće planirane akcije.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.