Parkinzi i dalje problem na Novom naselju

VIDEO K9: Komisija za planove Skupštine Novog Sada, koja je održana 8. jula, odbacila je primedbe koje su uložili građani na ponovljeni plan detaljne regulacije Novog naselja. U Inicijativi „Za zeleno Novo naselje“ kažu, međutim, da nastavljaju borbu kako bi sugrađanima iz ovog dela grada bio obezbeđen kvalitetan način života.

0
43

Nakon brojnih inicijativa, primedbi i peticije, stanovnici Novog naselja izborili su se da u njihovom delu grada ne budu izgrađene četiri naplative garaže koje bi, kako kažu, uništile zelene površine.

Međutim, brisanjem garaža iz urbanističkih planova, problem parkiranja u ovom delu grada i dalje nije rešen, a urbanisti drugo rešenje nisu ponudili, kažu u Inicijativi „Za zeleno Novo naselje“.

Stoga su građani opet podneli primedbe na ponovljeni plan koji je bez garaža bio na ranom javnom uvidu, ali su sve njihove primedbe, kako navode, u potpunosti odbačene na Javnoj sednici Komisije za planove održanoj pre sedam dana.

Marija Prijić Sladić iz ove inicijative navodi da su prisutni sugrađani na sednici stekli utisak da im se urbinisti rugaju, jer su im rekli da pravilnici po kojima rade, crtaju projekte i planiraju za njih nisu obavezujući, već su samo preporuka, uključujući i deo u kojem stoji da se na jedan stan napravi i jedno parking mesto.

Odbacivanjem njihovih primedbi urabanisti su pokazali da ne uvažavaju mišljenje ni 12.736 građana koji su potpisali peticiju za očuvanje zelenila na Novom naselju, Detelinari i Satelitu, smatra Prijić Sladić.

Ono što ovde predstavlja i zakonski problem, zbog kojeg su urbanisti takođe odbacili primedbe građana, objašnjava Prijić Sladić, jeste što plan višeg reda – plan generalne regualcije, nalaže stambene blokove u delu Ulice Bate Brkića na kojem građani žele parking ili garažu, ali kako navodi ona, i za to postoji rešenje.

Prijić Sladić kaže da su od Uprave za građevinsko zemljište i investicije zatražili izmenu plana višeg reda kako bi na tom području mogao da bude izgrađen parking il igaraža, a s obzirom da još uvek čekaju odgovor, zatražiće pomoć i kod lokalnog ombudsmana da, kako navodi, urgira kod ove uprave.

Obratiće se i ostalim višim instancama jer, kako kaže, znaju da postoji način da ovaj problem bude rešen, pa je sada samo pitanje volje da li će se izaći u susret građanima i javnom interesu ili interesu privatnih investitora, smatraju u Inicijativi “Za zeleno Novo naselje”.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.