Papa u poseti Kairu, mere bezbednosti na visokom nivou

Papa Franja stigao je danas u egipatsku prestonicu Kairo, gde su povodom njegove dvodnevne posete uvedene visoke mere bezbednosti, nakon napada koje su pre tri nedelje izvršili islamski ekstremisti.

347

Papa će u Kairu učestvovati u nizu dubko simboličnih sastanaka sa vrhovnim poglavarima verskih zajednica i političkim liderima, kao i na međunarodnoj mirovnoj konferenciji, prenosi AP.

Kako podseća agencija, njegova poseta odvija se tri nedelje nakon što su ekstremisti Islamske države izvršili napade na koptske crkve na hrišćanski praznik Cveti, u kojima je poginulo više od 45 osoba.

Papa će se prvo sastati sa egipatskim predsednikom Abdelom Fatahom el Sisijem i sa patrijarhom koptske pravoslavne crkve – Tavardosom Drugim i pomoliti se za žrtve kobnog napada, navodi agencija.

On će posetiti i 1.000 godina stari islamski univerzitet Al Azhar, gde će se privatno sastati sa velikim imamom, šeikom Ahmedom el Tajebom i učestvovati na popodnevnoj mirovnoj konferenciji.

Cilj ove posete je da prenese poruku mira državi koja je pogođenoj napadima islamskih ekstremista i da ohrabri kulturu poštovanja i tolerancije prema religijskim manjinama, rekao je vatikanski državni sekretar kardinal Pjetro Parolin.

Dok papa izbegava “Papamobil” koji su njegovi prethodnici koristili na putovanjima u stranim državama, bezbednost je vidno pojačana u narednih 27 sati, koliko će trajati njegov boravak u Kairu.

Ulice u okolini koptske crkve i vatikanske ambasade, kojima će papina kolona vozila prolaziti, zatvorene su za saobraćaj, a naselje Zamalek u dolini Nila gde će papa provesti noć prepuno je policije.

Policajci u čamcima patroniraju Nilom ispred ambasade Vatikana.

Pripadnici snaga bezbednosti nalaze se na svakih 100 metara na putu od aerodroma koji je udaljen 20 kilometara, a na koji je papa sleteo, a oklopna vozila parkirana su ispred predsedničke palate gde će papa prvo pristići.

Među plakatima dobrodošlice u naselju Zamalek nalazi se jedan koji pripada privatnoj kompaniji, a na kom piše “1.000.000 radnika Šarm el Šeika želi dobrodošlicu papi”. (Agencije, RTV)

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.