Papa: Omogućiti muslimankama da nose hidžab, ako to žele

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja je u intervjuu za francuske medije rekao da države treba da budu sekularne, kao i da one vezane za jednu religiju završe loše.

472

Verujem da sekularizam popraćen jakim zakonima koji garantuju versku slobodu pružaju okvir za kretanje prema napred, rekao je papa, a preneo hrvatski sajt Indeks.

Na povećanu zabrinutost hršićana zbog širenja islama u Evropi, papa je rekao da svako ima pravo da upražnjava veru koju on ili ona odabere, kao i da sekularna država, za razliku od one s jednom religijom, može svakome da pruži tu priliku.

“Mi smo svi jednaki, kao sinovi Božji ili našeg ličnog dostojanstva. Ali, svako bi trebalo da ima slobodu upražnjavanja vlastite vere. Ako muslimanka želi da nosi hidžab, njoj to treba omogućiti. Isto važi i ako katolik želi da nosi krst. Moramo imati priliku da ispovedimo svoju veru – ne na marginama kulture, već u njoj”, istakao je papa Franja.

Osim toga, papa je kritikovao Francusku, zabrinut zbog poistovećivanja islama i ekstremizma nakon terorističkih napada.

Kada je reč o eutanaziji i ispopolnim brakovima, papa Franja je rekao da se radi o društvenim pitanjima koje treba da reše svetovne vlasti, ali i da lična uverenja ljudi treba da se poštuju kad se usvajaju pojedini zakoni. (Tanjug)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.