Paori stigli do Beograda

Vojvođanski paori predali su zahtev da se predložene izmene i dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu povuku iz skupštinske procedure. Glavni zahtev im je da se ukine mogućnost prodaje zemljišta, kako ne bi moglo da postane vlasništvo stranih državljana, kao i da se onemogući izdavanje zemljišta bez licitacije.

499

Međutim, u koloni od desetak traktora samo je deo nezadovoljnih poljoprivrednika uspeo da u podne stigne do glavnog grada.

Oni su pod policijskom pratnjom stigli iz Pančeva, a ispred Skupštine dočekali su ih poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine, Nenad Čanak i Bojan Kostreš, koji su i bili organizatori protesta, prenosi Politika. Mnogi poljoprivrednici koji su pre dva dana krenuli iz nekoliko mesta u Vojvodini i Mačvi, kako bi izrazili nezadovoljstvo predloženim propisima, zaustavljeni su u toj nameri.

 

“Mi se ovde okupljamo i borimo se za nas i našu decu da im obezbedimo da imaju od čega da žive. Zbog tog smo ovde i po ovakvom vremenu. Nas ministarka ubeđuje da zemlje ima neizdate i neobrađene. Ja bih voleo da dođe vidi i da vidimo gde je ta zemlja neizdata”, objašnjavaju nezadovoljni paori”, rekao je Miroslav Matković, paor iz Vojvodine.

Povodom jučerašnjih protesta poljoprivrednika oglasila se i ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević-Bošković. Ona je rekla da je Predlog izmena Zakona o poljoprivrednom zemljištu rađen u dogovoru i konsultacijama sa udruženjima poljoprivrednika i da ne zna zašto oni protestuju. Ona je kazala je da je spremna da ponovo razgovara sa svima, ali je naglasila da niko nije tražio razgovor sa njom.

“Primiću sve koji žele da razgovaraju sa mnom, sve asocijacije sa kojima sam celo leto razgovarala i s njima tražila zakonsko rešenje u interesu svih. Oni odlično znaju da sam uvek dostupna. Nema razloga da budu zabrinuti, ja ću ih primiti kad god zažele”, navela je ministarka.

Ona je naglasila da je najveći problem što poljoprivrednici nisu jedinstveni u svojim zahtevima. Različita su mišljenja među stočarima, ratarima, velikim i malim poljoprivrednicima, jedno misle oni sa juga, a drugo sa severa.

Sa druge strane, predsednik Asocijacije poljoprivrednika Miroslav Kiš izjavio je za Betu da nadležni odbijaju komunikaciju s poljoprivrednicima, da im se do sada niko nije obratio i da nije istina da su otvoreni za razgovor već da to saopštavaju „samo zbog javnosti”.

 

Međutim, ima i onih paora koji ne podržavaju proteste i smatraju da je zakon dobar, a čitava stvar ispolitizovana.

“Mi se u potpunost ne slažemo sa ovakvim načinom iskazivanja nezadovoljstva. Naime, po prvi put od kako mi znamo poljoprivrednici su učestvovali u pravljenju Nacrta zakona pre dolaska u skupštinsku proceduru. Svakako, svi smo se mi na neki način odrekli nekih svojih interesa, zarad opšteg dobra”, smatra banaćanin Nenad Manić.

Manić je naveo da je dobra stvar ovog zakona što će se njime stati na put samovolji lokalnih samouprava, a, kako je istakao, biće sprečene i brojne manipulacije koje su do sada postojale. Mnogi, pak, smatraju da je čitava priča ispolitizovana, a da su protesti paora iz Vojvodine politički instruisani.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.