Panj star 250 godina, spomenik Kameničkog parka

VIDEO K9: Jedan od najstarijih prirodnih spomenika Kameničkog parka je i panj hrasta lužnjaka koji datira iz vremena podizanja ovog parka. Taj hrast krasio je ovaj park duže od dva veka, saznajemo u Gradskom zelenilu.

0
528

U Kameničkom parku nalazi se panj hrasta lužnjaka koji je bio svedok stvaranja zelene oaze koja ga okružuje, a za vreme njegovog života desili su se neki od najvažnijih događaja u novijoj svetskoj istoriji.

“Nalazimo se ispred najstarijeg panja u Kameničkom parku, on je star oko 250 godina, i mi smo pre neke dve, tri godine posebno obeležili i postavili info tablu pored njega. Na jednoj strani info table se nalaze popisani događaji u Kameničkom parku od osnivanja do današnjih dana, a paralelno sa tim događaji koji su se događali u svetu”, naveo je Ivan Nožinić, portparol JKP Gradsko zelenilo.

To je panj koji je ostao iza hrasta lužnjaka koji je morao da bude posečen pre više godina jer je pao pod zubom vremena, kaže Nožinić.

“Mi u Kameničkom parku se trudimo da koliko je to moguće ostane u što prirodnijem stanju zato se i stabla, koja se sama sruše, ne kupe nego ostaju kao u šumi, jednostavno zato što su pre svega staništa životinjskih vrsta. Jedino ona stabla koja moramo da oborimo zbog bezbednosti građana, a to su stabla koja se uglavnom nalaze uz pešačke staze, ne ostavljamo u parku već se koriste za potrebe naše stolarske radionice”, rekao je Nožinić.

Na 33 hektara, koliko ima Kamenički park, JKP ,,Gradsko zelenilo” se trudi da sve što se nalazi od hortikulture u njemu očuvaju u što prirodnijem i autentičnijem stanju, pa tako i ovaj stari panj ostaje tu gde jeste, kako kažu, kao još jedan spomenik ovog parka.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.