Panel o Almaškom kraju

VIDEO K9: Juče je u Kreativnom distriktu održan panel o Almaškom kraju, u okviru konferencije ''Legati arhitekture''.

0
38

Konferencija ”Legati arhitekture” organizovana u okviru Kaleidoskopa kulture od 6. do 8. septembra u Kreativnom distriktu, predstavlja arhitektonske legate Evropske prestonice kulture kao što su rekonstrukcija fabrike svile, obnova podgrađa Petrovaradinske tvrđave, prenamena najvećeg industrijkog kompleksa u Novom Sadu, ali i zaštita i uređenje Almaškog kraja.

Na Konferenciji je predstavljena metodologija koja je korišćena prilikom prenamene starih prostora u Novom Sadu, a prenosi i iskustva gostiju iz zemlje i inostranstva iz arhitektonske branše, koji su radili i rade na sličnim projektima.

O značaju Projekta urbanističko-arhitektonskog uređenja Almaškog kraja, koji zajednički finansiraju Grad Novi Sad i Pokrajina, govorio je član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić koji je podsetio na to da je prostorno-kulturno-istorijska celina Almaški kraj utvrđena za kulturno dobro odlukom Vlade Srbije 2019. godine.

Na Panelu ”Almaški kraj” takođe su učestvovali predsednik društva ”Almašani” Marijan Majin i predstavnik Faro mreže dr Angel Portoles Górriz.

Almaški kraj postao je deo prestižne Faro mreže Saveta Evrope.

Ova mreža okuplja i povezuje organizacije lokalnih zajednica koje kulturno nasleđe aktivno koriste kao potencijal za razvoj svojih sredina i to čine uvažavajući principe Faro konvencije – krovne evropske konvencije o zaštiti kulturnog nasleđa, koju je Srbija ratifikovala 2009. godine.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.