Pandemija guši turizam

VIDEO K9: Pogoršanje epidemiološke situacije dovelo je turističke agencije do ivice katastrofe od koje je, kako kažu, osim promene stanja sa pandemijom, može spasiti samo pomoć i razumevanje države.

22

Sektor turizma, ugostiteljstva i saobraćaja ponovo je najugroženiji pogoršanjem epidemiološke situacije, ne samo u našoj zemlji i, ukoliko ne dobiju pomoć države, kako kažu, biće u velikom problemu.

Troškovi se gomilaju i u vakuumu, objašnjava Marko Cvetinić, vlasnik turističke agencija i bez pomoći države budućnost im je neizvesna.

Isplata trećeg i poslednjeg državnog minimalca je upravo okončana, a jedinu pomoć imaju još od Fonda za razvoj Srbije koji po zahtevu dodeljuje kredite za likvidnost, koji su, kako kaže, ipak krediti, ma kako imali povoljne uslove. Preko svojih strukovnih udruženja tražili su, između ostalog, isplatu državnog minimalca bar još šest meseci najugroženijima u ovom privrednom sektoru.

Od države očekuju i smanjenje PDV-a sa 20% na 5% u oblasti ugostiteljstva i turizma, tako da s nestrpljenjem očekuju konstituisanje Narodne skupštine i Vlade.

Vlasnici turističkih agencija, kako je rekao Cvetinić, gube nadu u svetliju budućnost koja će doći kada ljudi počnu da putuju, a s obzirom na razvoj epidemiološke situacije i nedostatka pomoći do tada ne vide veliku mogućnost opstanka.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.