“Pamti i podsećaj” izložba na Trgu slobode

VIDEO K9: Povodom obeležavanja 12. godišnjice stradanja i progona srpskog naroda sa Kosova i Metohije na centralnom gradskom trgu Grad Novi Sad organizovao je izložbu pod nazivom "Pamti i Podsećaj". Izložba ukazuje na veličinu stradanja naših sunarodnika i na zločin za koji ni posle toliko godina niko nije odgovarao.

785

Ovom izložbom, Grad Novi Sad želi da pruži podršku sunarodnicima na Kosovu i Metohiji i da ukaže na značaj negovanja sećanja na ovaj zločin kako se on nikada više ne bi ponovio, rekao je član Gradskog veća za kulturu na otvaranju izložbe Vanja Vučenović.

“Grad Novi Sad će ovom izložbom pokušati da pokaže koja je veličina stradanja naših sunarodnika sa Kosobva bila tih godina, dakle te 2004. godine. Da ukaže na sav zločin i veličinu zločina koji se tada desio, da pokažemo da smo solidarni sa našim narodom sa Kosova i Metohije i da kažemo da pored ove simbolične podrške koju danas pružamo svim onim nesrećnim ljudima koje je zadesila ta zla sudbina da je grad Novi Sad aktivan u podršci i pomoći opštinama na Kosovu i Metohiji”, rekao je Vučenović.

Cilj ove izložbe jeste da se Novosađani, ali i svi strani turisti koji će u narednih sedam dana boraviti u našem gradu, upoznaju sa strahotama koje su stanovnici Kosova i Metohije proživljavali i nedaćama kroz koje su prolazili.

Na otvaranju izložbe istaknuto je da je važno da se ovaj datum obeležava i sačuva od zaborava, jer on svedoči o tome koliko je naša zemlja krvarila svih ovih godina. Takođe, kako je rečeno, ovo je način da se svetu pošalje prava slika o svemu onome što se dešavalo i što se još uvek dešava.

Podsetimo, etnički motivisano nasilje odigralo se od 17. do 19. marta 2004. godine kada je 19 ljudi izgubilo život, a oko četiri hiljade Srba proterano iz svojih domova. Zapaljeno je preko 900 srpskih kuća, srušeno 35 pravoslavnih verskih objekata, od kojih je 18 bilo sa statusom zaštićenog spomenika kulture, poput čuvene Bogorodice Ljeviške.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.