PALA PROIZVODNJA I POTROŠNJA PIVA U ČEŠKOJ

555

Proizvodnja piva u Češkoj u prvom polugodoštu ove godine je smanjena za dva odsto, dok je potrošnja niža za četiri procenta, pokazali su najnoviji podaci Češkog saveza proizvođača piva i slada.

U istom periodu prošle godine pivare su zabeležile rast ukupne prodaje od 4,9 odsto, a u samoj Češkoj je tražnja piva u prvih šest meseci 2012. povećana za 5,2 odsto, preneo je dnevnik E15.

Za najnoviji pad prometa sada su okrivljene vremenske prilike, nakon što su 2009. i 2010. češke pivare vodile borbu sa ekonomskom krizom kada je proizvodnja piva smanjena za čitavih 15 odsto, prenosi Blic.

Na ovogodišnji pad najviše je uticalo hladno vreme u martu i u maju, poplave u junu, ali i pogoršani standard stanovništva, rekao je predsednik Češkog saveza proizvođača piva i slada, František Šamal.

Pivare su najviše stradale tokom junskih poplava, jer je tražnja piva tada smanjena za 7,5 odsto na godišnjem nivou. Poplave u Češkoj su oštetile mnogo restorana i kafana, mnoge od njih su morale da prekinu rad i na nekoliko nedelja.

Preliminarni podaci za jul sada izgledaju bolje nego za prvo polugodje, ali je teško proceniti kakva će biti situacija do kraja godine. Sve zavisi od vremena, koje je, posebno u ovom periodu, ključno za prodaju piva, dodao je Šamal.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.