PAKETIĆI ZA DECU ROĐENU VANTELESNOM OPLODNJOM

Novogodišnji prijem za porodice koje su decu dobile putem vantelesne oplodnje u Vladi Vojvodine. U u holu Vlade danas se okupilo preko 300 dece sa svojim roditeljima, a deci su uručeni novogodišnji paketići. Osmesi su se videli na licima dece, ali i na licima roditelja koji su godinama čekali da dobiju svoje dete.

1102

Sve više parova u Vojvodini ima problema sterilitetom, a u vreme negativnog prirodnog priraštaja, država neplodnim parovima daje besplatnu mogućnost vantelesne oplodnje, kao jednu  od demografskih mera. Do sada je u Srbiji preko 3000 parova prošlo kroz programe vantelesne oplodnje, a na taj način rođeno je preko 1000 dece. 

U Vladi Vojvodine održan je prijem za roditelje i decu koja su nastala putem vantelesne  oplodnje. Na Novogdišnjem prijemu okupilo se oko 300 dece uzrasta oko tri godine. 

“Vantelesna oplodnja samo je jedna od demografskih i pronatalitetnih mera koje Vlada APV sprovodi. Vojvodina prednjači po broju ostvarenih uspešnihh vantelesnih oplodnji i zato je veliko zadovoljstvo kada svu ovu decu vidite ovde. Vlada će nastaviti da pomaže ovakve programe, a u planu je da od naredne godine veštačka oplodnja bude besplatna i za drugo i za treće dete”, rekla je na Novogodišnjem prijemu pokrajinska sekretarka za zdravstvo, socijalna pitanja i demografiju prof. dr Vesna Kopitović.

Osim vantelesne oplodnje, Vlada i na druge načine pomaže rast prirodnog priraštaja.

” Kako bismo povećali natalitet i roditelje hrabrili u  stvaranju porodice, odlučili smo da podržimo porodice sa trećim detetom i to finansijski, pa tako sve porodice u kojima se rodi treće dete primaju mesečno novčanu naknadu u iznosu od 12.000 dinara”, naveo je predsednik Vlade APV Bojan Pajtić. 

Novogodišnjem prijemu za mališane prisustvovali su i lekari, anesteziolozi, ginekolozi koji rade u klinikama koje su akreditovane za vršenje vantelesne oplodnje. Pored novosadske Betanije, veštačka oplodnja u Novom Sadu vrši se i u klinici Genesis i Perinatal. 

Roditelji mogu sami da izaberu u kojoj od klinika će obaviti besplatnu vantelesnu oplodnju,  a odluku o izboru klinike najčešće donose na osnovu njene uspešnosti, lekarskog tima, kvaliteta opreme. 

Mališane u Vladi Vojvodine zabavljali su hor “Do-Re-Mi” i pevačica Aleksandra Radović.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.