Oživljavanje mrtvih predmeta

VIDEO: Skoro milion izvršnih predmeta starih 15 do 20 godina, koja se u najvećoj meri odnose na naplatu komunalnih dugova, u naredne dve godine sudovi će sukcesivno ustupati javnim izvršiteljima. S obzirom na visinu zateznih kamata i troškova izvršenja, ovom odlukom države je nerad sudova svaljen na leđa dužnika, smatraju u Udruženju za zaštitu prava potrošača Vojvodine.

0
19

Izvršne predmete za koje su iz godine u godinu podnošeni predlozi za izvršenje, a koji su stajali po fiokama sudskih organa deceniju i po do dve, u naredne dve godine naplatiće javni izvršitelji, odlučila je država.


Stiče se utisak da je ona ovom odlukom stala na stranu javnih preduzeća i izvršitelja, a ne na stranu građana, tolerišući neažurnost sudova i administracije u naplati potraživanja u trajanju dužem od decenije, kaže Mladen Alfirović, pravni savetnik Udruženja za zaštitu prava potrošača Vojvodine.

Pri donošenju ove odluke, smatra Alfirović, država je morala voditi računa i o drugim načelima, naročito onim koja se tiču potrošača kao ekonomski slabije strane.

Tu se, kaže Alfirović, postavlja i pitanje da li je odluka o prebacivanju ovih predmeta javnim izvršiteljima u suprotnosti sa osnovnim načelom Zakona o izvršenju i obezbeđenju koje kaže da je to hitan postupak.

Preporuka je, kaže on, da se u cilju zaštite tih izvršnih dužnika ovi troškovi otpišu, a s obzirom na institut prava na suđenje u razumnom roku, dodaje Alfirović, sudovi bi zbog ove odluke mogli biti suočeni i sa lavinom tužbi zbog povrede tog prava.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.