Oživljavanje kamenog sela – Gostuša

VIDEO K9: U Kulturnoj stanici Svilara sinoć je otorena izložba ”Oživljavanje kamenog sela” – Gostuša, autorke Elene Vasić Petrović. Izložbu realizuje „Drušvo konzervatora Srbije“ u saradnji sa EU info kutkom iz Novog Sada.

0
53

Projekat Oživljavanje kamenog sela Gostuše je nastavak drugog višegodišnjeg projekta pod nazivom Zaštita sela Gostuše na kojem Fondacija arhitekata Aleksandar Radović iz Niša radi gotovo čitavu deceniju.

Projekat ”Oživljavanje kamenog sela” – Gostuša zaživeo je prošle godine i deo je velike manifestacije Dani evropske kulturne baštine.

Jedan je od 10 dobitnika granta potprograma manifestacije ”Evropski dani kulturne baštine” za 2019. godinu, a koji nosi naziv ”Evropske priče o nasleđu”.

U okviru generalne skupštine u Strazburu, u oktobru mesecu 2019. godine u ”Palati Evropa”, priznanje je dodeljeno Eleni Vasić Petrović i Fondaciji arhitekta Aleksandar Radović u konkurenciji 84 evropske priče. Ovo je prvi i jedini nagrađeni projekat iz Srbije.

Projekat Zaštite sela Gostuša dobitnik je i nagrade Evropa Nostra i gran-prija Evropske unije za 2016.godinu.

Gostuša je selo na 800 metara nadmorske visine, u podnožju Stare planine. Poznato je i po tome što u njemu postoji 36 vodenica na potocima reke Gostušice. Selo je prepoznatljivo po svojoj arhitektonskoj autentičnosti, jer prilikom gradnje kuća nije korišćen vezivni materijal, već su ređani kamen i drvo, a krovovi su od kamenih ploča.

Izložbu ”Oživljavanje kamenog sela” – Gostuša u Kulturnoj stanici Svilara zainteresovani mogu pogledati do ponedeljka, 24. februara.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.