Oživljavanje “Jedne istine”

VIDEO K9: Mural na zidu Gradske biblioteke izazvao je kritike dela javnosti koje je na simboličan način nekoliko puta iskazalo svoje nezadovoljstvo. Aktivisti Omladinskog centra CK 13 objasnili su zašto.

25

U pasažu u Dunavskoj 6 simbolično je “oživljen” mural “Jedna istina” koju je francuski street art umetnik Gijom Albo Remed oslikao 2009. godine na zidu Gradske biblioteke u Gimnazijskoj ulici.

“Muralom je dominirala kompozicija crne figure koja predstavlja simbol moći sistema, koji pokušava da nam nametne put koji treba da sledimo. Za nas je simbolično i to šta je on predstavljao, ali i to na koji način je on nestao”, rekao je Đorđe Majstorović, PR Omladinskog centra CK13. 

Remedov mural prekrečen je u martu 2017. godine u jeku predizborne kampanje, nakon čega su usledili protesti dela javnosti, kao i crtanje nepristojnog grafita i njegovo prekrečavanje nekoliko puta. U novembru prošle godine na ovom mestu oslikan je novi mural “Od Srpske Atine do Evropske prestonice kulture”, o čijoj se vrednosti Građanska neposlušnost na delu izjasnila crtanjem istog grafita.

Oživljavanje Remedovog murala, kako je rekao, predstavlja poziv sugrađanima da iznesu svoje istine i na taj način počnu da razotkrivaju, kako je rekao crne figure oko sebe.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.