Ozelenjavanje gradova uz podršku EU

VIDEO K9: Zgrada Škole za osnovno i srednje obrazovanje „Milan Petrović“ na Novom naselju dobila je zeleni zid, zeleni krov i solarne panele, zahvaljujući IPA projektu prekogranične saradnje Grin enerdži (Green energy) Srbije i Hrvatske.

0
28

Kroz IPA projekat „Green energy“ – Ozelenjavanje gradova, prekogranične saradnje Hrvatske i Srbije, na zgradi ŠOSO „Milan Petrović“ u Novom Sadu podignuti su zeleni krov i zeleni zid, a isto je urađeno i na jednoj zgradi sportsko-rekreativnog kompleksa u Osijeku. Partneri na ovom projektu su, u Novom Sadu, PMF , JKP „Gradsko zelenilo“ i Gradska uprava za imovinu, a u Hrvatskoj Grad Osijek i tamošnji Građevinski fakultet.

Urbanizacija uz klimatske promene donosi brojne negativne efekte, a to se može ublažiti uz pomoć zelenog koncepta gradnje, naporima da se životna sredina u urbanim sredinama učini zelenijom.

Ovaj projekat je, kako je rečeno, od velikog značaja ne samo za stručnu već i širu javnost, uključujući i lokalne i regionalne institucije, budući da se bavi temom koja se tiče svakodnevnog života svih onih koji žive i rade u gradskim sredinama – a to su klimatske promene, odnosno stvaranje povoljnije mikroklime postavljanjem zelenih krovova i zidova kao i njihova održivost upotrebom obnovljivih izvora energije.

U planuje da kroz sledeće projekte bude proširen koncept zelene gradnje u Novom Sadu jer donosi dvostruko poboljšanje klime i uštede energije te doprinosi zdravstvenom i ekonomoskom aspektu stanovništva.

Zeleni koncept gradnje, prema rečima Miloševića, još uvek nije zaživeo u Novom Sadu jer ga većina investitora vidi kao dodatni trošak. Ipak postoje i malobrojni koji su uspeli da na zgradama implementiraju zeleni krov, zeleni zid kao i solarne panele.

Europska Unija preko Interreg-IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska-Srbija, sufinansiraGReENERGY projekt u iznosu od oko 1.156.000 evra, a ukupna vrednost projekta iznosi oko 1.360.000 evra. Sve projektne aktivnosti, kako je rečeno, biće realizovani do 14. januara.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.