Ozelenjavanje grada i prigradskih naselja

VIDEO K9: Tokom ove godine Gradsko zelenilo radiće i na uređenju blokovskog zelenila i to na Limanu II i III, kao i u prigradskim naseljima. Ovih dana aktuelno je i uređenje Futoškog parka, kao i Petrovaradina i Vidovdanskog naselja. Radove finansira Gradska uprava za zaštitu životne sredine.

0
1693

Nakon obilnih padavina i jake zime, a u susret proleću, radnici Gradskog zelenila vredno rade na više lokacija u gradu i prigradskim naseljima.

U okviru radova u prigradskim naseljima, završena su dva projekta i to u Kaću i Kovilju.

“U Kaću se radi o površini između Hitne pomoći i pruge. Ta površina je zaista bila zapuštena, a bilo je i divljih deponija, samoniklog rastinja. To smo sve uklonili i na toj površini smo posadili piramidalne bagreme. Što se tiče Kovilja, uredili smo zapadni deo ovog prigradskog naselja. Taj deo žitelji Kovilja zovu Hipodrom. Tu je posađeno 120 vrba koje predstavljaju sada takozvani zaštitni pojas. Isto se radilo o površini koja nije održavana, na kojoj se nalazilo samoniklo rastinje i velika količina smeća i to je sve uklonjeno”, precizirao je Ivan Nožinić, portparol JKP Gradsko zelenilo.

Novih 70 stabala posađeno je i u Petrovaradinu, tačnije u Preradovićevoj ulici, na potezu između crkve i škole. Najviše su zastupljeni japanski javor, breza, crvenolisna leska, okruglasti jasen i trešnja. Pored toga, posađeno je i 25 metara žive ograde, 315 komada ukrasnog šiblja i 194 perena, a na 130 m2 podignut je nov travnjak.

Osim u Petrovaradinu, na Vidovdanskom naselju uređeno je i zelenilo u ulici Aleksandra Nevskog.

“Mi smo na oko 400 m2 uklonili samoniklo rastinje i nasuli smo humus debljine 15 cm. Na toj površini ćemo u narednim danima posadtii 47 novih stabala, uglavnom su u pitanju piramidalni jaseni i leske, kesten, bagrem, i tako dalje. Dakle, 47 novin stabala i travnjak površine nešto manje od 500 m2 i nešto ukrasnog šiblja”, rekao je Nožinić.

U sklopu projekta sanacije Futoškog parka, koji finansira Gradska uprava za zaštitu životne sredine, radnici „Gradskog zelenila“ ovih dana postavljaju 85 novih klupa i 56 korpi za smeće. Sav mobilijar izrađen je u stolarskoj radionici „Gradskog zelenila“.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.