Ovo je i njihova planeta

VIDEO K9: U našoj zemlji 5. juna je po prvi put obeležen „Nacionalni dan prava životinja“ i to skupom održanim na Trgu slobode u Novom Sadu. Osim u Novom Sadu ovaj dan je obležen u više od 100 gradova širom svetu.

0
87

Dešavanja u našem gradu ovog meseca obeležio je i skup održan 5. juna na kojem su borci za prava životinja iz različitih delova Srbije skrenuli pažnju na svakodnevnu nepravdu koju životinje trpe.

Osim u Novom Sadu aktivisti su 5. jun obležili u više od 100 gradova širom svetu.

Događaj je započeo javnom komemoracijom, odnosno minutom ćutanja kojim su aktivisti i svi prisutni odali počast svim životinjskim žrtvama na našoj planeti. Nakon toga pročitana je Deklaracija o pravima životinja, koju su imali priliku da potpišu svi zainteresovani građani. Za sada ova deklaracija ima 22 hiljade potpisa, a cilj je da sakupiti 100 hiljada širom sveta koji će biti prosleđeni Beloj kući, Ujedinjenim nacijama, Parlamentu EU i drugim globalnim organizacijama.

“Nacionalni dan prava životinja” je jedinstven događaj po svojoj formi i stilu i predstavlja jedan od najvećih globalno koordinisanih događaja za prava životinja na svetu. Ovaj datum obeležava se u mnogim zemljama širom sveta sa ciljem podizanja svesti o pravima i oslobođenju životinja i svakodnevnoj patnji koju one trpe.

Neprofitna organizacija „Naša planeta. Njihova takođe.“ (Our Planet. Theirs Too) je prvi put „Nacionalni dan prava životinja“ obeležila 2011. godine, a ove godine u saradnji sa nezavisnim aktivistima za prava životinja iz Novog Sada i volontera Vege zajednice po prvi put je obeležen i u Srbiji.

VIDEO/Miloš Andrejević

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.